Çin’de Atık Tesisine Karşı Protesto
Çin’in Doğusunda yer alan Zhejiang eyaletinin Hangzhou şehrinde atık tesisine karşı yapılan protestolarda polis şiddete başvurdu.
Binlerce polis cop, tazyikli su ve göz yaşartıcı gaz kullanarak 30.000 gösterici ile çatıştı. Birkaç vatandaş tutuklandı, internette yüzlerce insanın yaralandığı bildirildi. Hangzhou kentinde bu büyüklükte bir protesto ilk kez yaşanmıştı.
Atık tesisine karşı protestolar günlerce sürdü. Protestoların dördüncü günü 10 Mayıs’ta yüzlerce silahlı polis, protestoları şiddet ile sona erdirdi.
Ayaklanmalara ilişkin videolar hızlı bir şekilde internete sızdı. Ancak devlet tarafından hemen sansür uygulandı ve tüm videolar silindi. Olayda ölenler olduğu söylentisi yayıldı ancak bu haber teyit edilemedi.
Yerel medyayagöre olaydan iki gün sonra 53 kişinin tutuklandığı açıklandı. Ertesi gün Çin’in devlet medyası ayaklanmalar ve tutuklamalar ile ilgili hiçbir haber yayınlamadı. 12 ve 13 Mayıs’a gelindiğinde, şehirde hala gergin bir hava hakimdi. Tüm dükkanlar kapatıldı. Yolda polisler şüpheli kişileri göz altına aldı ve evlerde de aramalar devam ediyordu.
Protestoların bastırılmasının ardından birçok çocuğun okula gidemediği bildirildi. Sadece vatandaşlar değil aynı zamanda yerel güvenlik güçleri de, silahlı polis birimleri tarafından taciz edildi.
Bayan Ma isimli bir vatandaş Epoch Times ile yaptığı görüşmede “Protestolar bastırılmış olmasına rağmen, etkili oldu” dedi. Resmi bir duyuru ile atık tesisi inşaatı beklemeye alındı. Hükümet bu konuda bir karar alacak. Hükümet, vatandaşların rızası olmadan projeyi yürütmek istemediklerini açıkladı. Kentin sakinleri atık tesisi ile birlikte hava kirliliğinin artmasından endişe duyuyor.
Çin’in sosyal medya kullanıcıları olayı şöyle yorumladı:
“Neden işadamları işlerini kapatıyorlar? Şunu anladılar ki para, vatanın ve sağlığın olmayınca çare değil… İlk etapta hükümet, vatandaşı dinlemek zorunda.”
Ayrıca, bir makalede “Hangzhou atık tesisine karşı protestoların üzerine bazı düşüncelerin geliştiği” yazıyordu. “Biz temiz hava için mücadele ederken, aniden ne ifade özgürlüğünün ne de hürriyetimizin devlet tarafından korunmadığını fark ettik. Bütün bu sorun siyasi sistemden kaynaklanmaktadır. Bu bir kara delik gibi, tüm hak ve çıkarlarımızı yuttu.”
Olayın meydana geldiği Zhejiang eyaleti, Çin’in bugünkü devlet başkanı Xi Jinping’in daha önce birkaç yıl boyunca yönettiği yer. Gözlemciler bunu bir işaret olarak yorumluyorlar ve halkın politik ruh halini patlamaya hazır bir bomba olarak görüyorlar.