Çin’de Büyüme Azalırken Enflasyon Artıyor
Çin’de ekonomik faaliyetin iki temel göstergesi farklı yönlere doğru gidiyor: yaşam maliyeti artarken, ekonomik faaliyet yavaşlıyor. Bu da Çinliler için iyi bir haber değil.
9 Temmuz’da açıklanan verilere göre TÜFE (tüketici fiyat endeksi) yıllık %2.7 artış gösterdi. Bu oran geçen Mayıs ayında %2.1 olarak açıklanmıştı. Gıda fiyatları yıllık %4,9 artarken, gıda dışı fiyatlar %1,6 oranında artış gösterdi. Endeks ilk altı ayda geçen yılın aynı dönemine göre %2,4 arttı.
Haziran ayında üretici fiyat endeksi (ÜFE) 2012 yılının aynı ayına göre %2,7 oranında düştü. Bu da -%2,6 olan piyasa beklentisinin üstünde gerçekleşti. Son altı ay boyunca üst üste düşen ÜFE’de 2002 yılından bu yana en uzun süreli düşüş kaydedildi.
Böylece TÜFE ve ÜFE farklı fiyat hareketleri kaydetti.
Uzman görüşlerine göre ÜFE’deki düşüş yatırım faaliyetlerindeki zayıflamaya ve Çin’in ekonomik büyüme oranının düşmeye devam edeceğine işaret ediyor.
Sun Yat-sen Üniversitesi Profesörü Lio Mon-Chi, Sound of Hope radyosuna şöyle dedi “ÜFE göz önüne alındığında, Çin’in ekonomik büyümesi yavaşlayacak. Çünkü ÜFE üretim ve pazarlamadaki bitmiş ya da üretilen malların fiyat trendlerini yansıtır. Şu anda, yerli finans kuruluşları Çin’in ekonomik büyümesi konusunda yılın ikinci yarısı için çok umutlu değiller.”
Lio, Çin ekonomisinde iki temel sorunun olduğunu belirtti ve şöyle dedi “İlk olarak, olumsuz küresel ekonomik koşullardan etkilenen Çin ihracatı hızlı bir düşüş yaşayacak ve ikinci olarak, Çinli yetkililer ekonomik büyümenin itici gücü olan gevşek kredi politikasını frenlemeye çalışıyor. Bu nedenle ekonomik-teşvik programlarının genişlemesi azalacak.”
“TÜFE’nin yukarı yönlü seyri ve ÜFE’nin düşüşü Çin halkı için büyük bir dezavantaj oluşturuyor. Istihdam, iş olanakları ve maaşlar azalırken, yaşam maliyetleri artmaya devam ediyor.”
Çin finansal analist, Ren Zhongdao Sound of Hope radyosu ile yaptığı röportajda “Aslında TÜFE’deki yükselişe, devlete ait işletmelerin tekelci kontrolü sebep oldu. Su, elektrik, doğal gaz, benzin gibi insan ihtiyaçları Çin komünist rejimi ve Çin devlet şirketleri tarafından kar etme amacıyla manipüle ediliyor. Sonuç olarak TÜFE’yi onlar yükseltiyor” dedi.