Çin’de Komünist Sistemin Sonu Mu Geliyor? Çin Devlet başkanı Xi Jingping Konfüçyüs Öğretilerine Yöneliyor
Komünizmin yerine Konfüçyüs: Çin lideri Xi Jinping, parti ideolojisi ile örtüşmeyen bir eylemde bulundu.
Çin lideri Xi Jinping, Merkez Siyasi Komisyonunun 250 kişilik üyelerine, Konfüçyüs’ün vatanseverliği ile ilgili bir konuşma düzenlemelerini emretti. 30 Aralık’ta, Profesör Chen Lai Pekin Tsinghua Üniversitesi’nde Çin’in en güçlü 250 insanı önünde bir sunumda bulundu. Seminerin konusu ise Çin ulusu, tarihi, ülke ve vatanseverlikti.
“Barışçıl, Samimi ve Dürüst”
Profesör Chen’e göre eski zamanlardaki vatanperverlik, barış, dürüstlük ve samimiyeti kapsıyordu. Profesör Chen konuşmasını bitirdikten sonra, başkan Xi Jinping kürsüye çıktı ve konuşmayı çok beğendiğini ifade etti. Xi, “günümüzde de iyi bir vatansever olmak istiyorsak, tarihimize karşı saygılı olmalı ve onu temsil etmeliyiz” dedi.
Temmuz Ayında Konfüçyüs Röportajı
Bu Profesör Chen’in devlet yetkilileri ile ilk buluşması değildi. Temmuz ayında da Chen, Disiplin Kontrol Departmanı’nda özel bir röportaj gerçekleştirmiş ve orada adeta bir eğitim vermişti. Chen orada Konfüçyüs öğretilerinin devlet için nasıl faydalı olabileceğini anlatmıştı. Konfüçyüs öğretisi ahlaktan söz etmekte ve böylelikle uyumlu bir yaşamın içinde olunabileceğini hatırlatmaktadır. Bunun da devlet ve insanlar için faydalı olacağı kesindir.
Chen’e göre bugün ki sorunların bir çoğu, buna yolsuzluklar dahil, eski kültürel değerlerin göz ardı edilmesinden kaynaklanmaktaydı. Çin’in geleneksel kültüründe yöneticileri ve bakanları gözetlemek için hassas bir denetim sistemi vardı ve bu sistem dünya tarihinin en uzun ömürlüsüydü.
Demokratik bir Çin’e Doğru
Görülen o ki Çin’de bir değişim havası var – Profesör Chen’in devlete ait bir web sitesinde söyledikleri eskiden kimsenin söylemeye cesaret edemediği sözlerdi.
Aslında bu değişim Çin medyasında da göze çarpmaktadır. Gün geçtikçe daha fazla insan, uzman ve kanaat önderleri Chen’in söylediklerine benzer şeyler söylüyorlar. Bu da yaklaşan siyasi bir değişimin sinyallerini vermektedir. Gün geçtikçe demokrasi ve hukukun üstünlüğünü talep eden insanların sayısı artmakta ve mevcut sistem eleştirilmektedir.
Çoğu insan bu sistemin bir diktatörlük olduğu ve bir değişimin şart olduğunda hem fikir.
Yiyuan Zhou ve Rosemarie Fruehauf, Epoch Times