Çin’de Organ Kaçakçılığını Önlemek İçin Alınan Tedbir Canlı Organ Çalma Suçunu Arttırdı
23 Şubat tarihinde Çin’in Guandong bölgesindeki Donguan şehrinde yaşayan bir kişi bir hastaneye gelerek oradaki doktorlara bir otel odasında kendine geldiğinde bir böbreğinin alındığını ve yatağının yanında 20.000 Yuan (ABD$ 3.151) bulduğunu iddia etti.
Fakat Çin’de medyada çıkan haberlerde bu işin polis tarafından araştırıldığı ve bu kişinin böbreğini isteyerek sattığı belirtilmişti. Ameliyatı yapan doktor ve diğer yedi kişi böbrek alım satım işlerinde şüpheli bulunarak tutuklandı ve 31 Ağustos’ta Donguan’da mahkeme önüne çıkarıldı.
Bu haber Çin Komünist partisinin kontrol ettiği medya organlarında özellikle ortaya çıkarılıp bu olayın geniş kitleler tarafından okunması sağlandı. Aslında bu yöntemle Çin’de hiç bir şekilde yasal olmayan organ nakillerinin olmayacağı ya da hükümetin böyle şeylere karşı tetikte olduğu izlenimi verilmek istendi.
Fakat hükümetin bu tür tedbirler alması, inançları ve fikirleri yüzünden tutuklanmış kişilerin organlarının daha çok çalınması olaylarına sebep oldu.
İlk organ kaçakçılığı vakasına, Doğu Çin’in Jiangsu Eyaletinde Mart ve Aralık 2010 arasında 51 böbrek nakli yapmak ve milyonlarca yuan kazanmak ile suçlanan 16 kişilik bir çete karışmıştı.
Geçen Ağustos ayında Çin devlet medyası, Nisan ayından beri polisin 18 eyalette organ ticareti yapan 28 çeteyi tutukladığını bildirdi.
Çin’deki organ cinayetleri ile ilgili bir kitap yazan David Matas, bu göstermelik tutuklamaların organların zorla canlı alınıp satılması vakalarını bastırmadığını ifade etti. Bu tür vakaların hala devam ettiğini belirtti.
Siyasi yorumcu Zhang Tianliang, NTDTV’ye yaptığı açıklamada, Çin’de bir yılda 10 binlerce organ nakli yapıldığını ve hastanelerin bu sebeple geniş bir organ bankasına ihtiyaç duyduğunu bildirdi.
Zhang “Organ bağışlayan kişi sayısı ile organ sayıları birbirine denk olmak zorunda” dedi. “Hiçbir hastane bunu denkleştiremez. Bu, büyük miktarda organ nakli yapan hastanelerde sistematik başka bir organ kaynağı olduğu anlamına gelmekte” dedi.
Çin’deki organ naklini analiz eden araştırmacılar, organların büyük çoğunluğunun öldürülen Falun Gong uygulayıcılarından geldiğine inanmakta.
Matas’a göre, çeteleri bastırmak için alınan tedbirler, hastanelerin Falun Gong uygulayıcıları ve diğer mahkumlardan gelen organlara daha fazla ihtiyaç duymasına sebep oldu.
Matas “Organ bağışlarındaki düşüş ve idam cezalarındaki azalış, mahkumların özellikle Falun Gong uygulayıcılarının organlarına daha fazla ihtiyaç duyulmasına sebep oldu” dedi.
Geçen hafta Dongguan’da yargılanan doktor Zhou Kaizhang, Çin Tıp Doktorları Derneği’ne göre 1.000 böbrek nakli gerçekleştirdi. Bunların çok az bir kısmının gönüllü organ bağışından gelebileceği belirtildi.
Haberi hazırlayan: Wang Liang (Epoch Times)