Çin’de Uzak Durulması Gereken 10 Gıda
Uzun zamandır Çin’de gıda güvenliği önemli bir sorun teşkil etmesine rağmen, birçok insan zehirli gıda sorununun gerçekte ne kadar ciddi ve yaygın olduğu konusunda oldukça bilinçsiz.
Bir gıda teknolojisi uzmanı, Çin’de insanların uzak durması gereken gıdalar hakkında uyardı. Özellikle son derece taze ve besin değeri yüksek görünen gıdaların tehlikeli olabileceğine işaret etti. Bunların genelde daha toksik olabileceğini ifade etti.
Buna göre uzak durulması gereken gıdalar:
Süt
Saf, taze sütün yanı sıra herhangi bir süt ürünü tüketmeyin. UHT (ultra yüksek sıcaklık) işleme teknolojisi ile işlenmiş sütten kaçının. Yüksek sıcaklık işlemi bakterileri öldürür, aynı zamanda besin değerini yok eder. Koruyucu madde ilave edilmiştir. Lezzetlendirici ve koyulaştırıcı maddeler süte lezzet vermek için kullanılır.
Yoğurttan uzak durun, çoğunlukla standardı düşük maddeler içerir. Süt tozu ve sulandırılmış sütten yapılan ürünleri önlemek için paketin üzerindeki etiketleri okuyun.
Sebze
Yüksek dozda zararlı bitki ve böcek zehiri kullanımı, Çin’de çok yaygındır. Birçok insanın sebzeler üzerindeki ilaç zehirinin yıkanma ile gidebileceğini düşünmesi ise en büyük yanılgıdır. En sık kullanılan organik fosforlu zehir, suda çözünemez. Yaprakların üzerine yağ tabakası gibi yapışmıştır ve o sebeple temizlenmesi güçtür. Ayrıca, bazı ilaçlar bitkilerin köklerine uygulanır ve bitki içine emer. Bu yüzden, yıkama yolu ile bunları temizlemenin hiçbir yöntemi yoktur.
Balık
Pazardan canlı balık almayın, dondurulmuş balık daha iyi. Çin halkı canlı balığı, dondurulmuş balığa tercih ediyor, çünkü daha sağlıklı ve taze olduğunu düşünüyor. Ancak bir balık yakalandıktan sonra suda sadece 8 saat yaşayabiliyor. Balığın pazara kadar getirilmesi uzun saatler sürüyor.
Balığın daha uzun yaşayabilmesi için Çinliler Malahit Yeşili (MG) adı verilen endüstriyel bir boyayı balıkların bulunduğu suyun içine ekliyorlar. MG bakterileri öldürüyor ve çok ucuz fakat aynı zamanda kanserojen. Dolayısıyla dondurulmuş balık yemek daha sağlıklı.
Kurbağa ve Yılan Balığı
Kurbağa ve yılan balığından uzak durun. Aslında bu ikisi de lüks yiyecek olarak bilinir. Ancak bunları çok tüketmek sizi zamanla zehirleyecektir.
Çin’de çok miktarda bitki ve böcek zehiri kullanılması kurbağaları da etkilemektedir. Kurbağalar iştahlı hayvanlar olduğu için bu zehirden onlar da nasibini almaktadır. Yılan balıkları da güvenli gıdalar değil. Balık çiftliklerinde yılan balıklarının doğurganlığını artırmak için çok miktarda ilaç kullanılmakta.
Kabuklu Deniz Ürünleri
Bunlardan da sakının. Çin’de nehirler ve denizler çok kirlenmiştir. Cıva, nikel ve krom gibi maddeler önemli kirlilik sorunu yaratmaktadır. Kabuklu deniz hayvanları, suda yüzen bitki ve hayvanları yiyerek beslenmektedir veya tehlikeli maddelerin yoğun olduğu çamur ve kumlarda yaşamaktadır.
Kabuklu deniz ürünlerinin içinde çeşitli patojenik mikroorganizmalar yer alır. Bunlar işlenirken, bu mikroorganizmaları öldürmek için gerekli yüksek sıcaklığa ulaşmak zordur. Eğer bir restoranda kabuklu deniz ürünü sipariş ederseniz, aşçı genelde hafifçe kızartarak pişirir. Bu yüzden hem bir sürü bakteriyi hem de tehlikeli maddeyi yemek ile birlikte almış olursunuz.
Füme Gıdalar
Sosis dahil tüm füme etlerden uzak durun. Genelde görüntünün daha iyi olması için içlerinde suni renklendirici maddeler vardır. Buna ek olarak aşırı nitrat sorunu vardır.
Restoran Yemekleri
Restoranlarda sunulan deniz ürünlerinde pek çok sorun vardır. Yemeğin görüntüsü ve lezzetini artırmak için Formalin yaygın bir uygulamadır.
Kızarmış domuz restoranlarda yenmemesi gereken bir başka yemektir. Genellikle tadı lezzetli olmasına rağmen, kimyasal Etil-maltol ete parlaklık, koyu kırmızı renk ve özel lezzet vermek için kullanılır.
Dondurulmuş Dampling
Tek halde satılan dondurulmuş dampling almayın. Genelde satıcı tarihi geçmiş damplingleri paketten çıkarıp tek tek satabilir. Dikkatli olun.
Sokak Satıcıları
Sokakta satılan yemekleri yemeyin. Geçmişte, bunlar lezzetli ve ucuz oldukları için çok tercih ediliyorlardı. Ancak artan enflasyon ve ekonomik koşullar sebebiyle satıcılar oluk yağı gibi ucuz malzemeler kullanıyor. Oluk yağı restoran, kanalizasyon ve mezbaha atıklarından elde edilen yağlardır.
Gıda uzmanlarının verdiği bilgiye göre, Çin’de oluk yağı çok fazla kullanılmaktadır. Hatta bunun ticaretini yapan bir sektör bile gelişmiştir.
Haberi hazırlayan: Tan Hohua, Epoch Times