Çin’deki Toprak kayması Sonucu Ölü Sayısı Artıyor, Hayatta Kalanlar ise Büyük Zorluk İçerisinde

Getty Images

Kuzeybatı Çin’de sürdürülen kurtarma çalışmaları, Gansu İli’nin Zhouqu ilçesini mahveden toprak kaymasının ardından dört gündür devam ediyor.  

Hayatta kalanları bulma umudu şu anda bertaraf olmuş bölgeyi tehdit eden yağmurlarla beraber azalıyor.

Çarşamba günü, resmi ölü sayısı toplamı araştırmalar sonucu bini bulmuşken daha 600 kişi kayıptı. Yerel yetkililer felaketin kapsamının çok daha kötü olduğunu söylüyor.

Zhouqu sakinlerinden Bay Tan; “Şu anda en az ikibin kişinin öldüğü kesin, bunun yanında yaralı olanlar da var. Bu durum oldukça ciddi. Binalar yerle bir oldu ve bazı bölgelerde çamur iki metre boyuna ulaştı” dedi.

O bölgede yaşayan başka bir kişi de dokuz binin üzerinde kayıp insan olduğunu söylüyor.

Pazartesi günü, Honk Kong medya kuruluşlarından Apple Daily o bölgede bulunan bir vatandaşın ölü sayısını dört bin olarak bildirdiğini rapor etti.

Fakat Çin rejimine bağlı Merkezi Propaganda Biriminin bölgeyi gezen gazetecilere koyduğu yasak yüzünden felaketin şiddeti hakkında herhangi kesin bir bilgi onaylanamyor.   

Şimdilik, yerleri değiştirilen vatandaşlar enkazı kurtarmak için ellerinden geleni yapıyorlar.
Bay Tan; “Kurtarmanın ana kuvveti insan gücünden oluşuyor. Bu iş için ellerimizi ve kürekleri kullanıyoruz ve bu iş için ailelerimize ve arkadaşlarımıza güveniyouz. Benim tahminlerime göre, sığınma kamplarında birkaç bin insan bulunuyor ve hepsi evsiz durumdalar” diyerek durumun boyutları hakkında fikirlerini belirtti.

Ayırca toprak kaymasının su ve elektriği kesmesi sonucu, hayatta kalanlar da zorluklar ile karşı karşıyalar.

Bay Zhang ise;  “Şu anda insanları kurtarmak için elimizden geleni yapıyoruz ve bütün elektrik, su ve yiyecek kaynaklarımız kesildi. Su şebekesi bütün altyapısı ile çöktü. İçecek hiçbir şeyimiz kalmadı. Sadece günde bir ekmek yiyebiliyoruz. Hayatta kalanlar çadırlara yerleştirildi. Etrafta birçok ceset var ve bunların icabına bakılmazsa salgınlar ortaya çıkabilir. Şu anda önceliğimiz budur” diyerek endişelerini belirtti.

Çin otoriteleri toprak kaymalarını hava koşullarına bağlarken bazı uzmanlar hidro santrallerin ve ormanların yok edilmesinin bu felakete yol açtığı görüşündeler.

Yanıt Ver

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.