Dünyanın Etrafındaki Plazma Alanı Bir Evrensel Melek Gibi Hareket Ediyor

Dünyanın plazma alanı
Dünyanın plazma alanı

Dünyayı küre şeklinde kozmik bir misket gibi görmeye alıştık. Kıtalar, sular ve bulutlar dünyayı renklendiriyor. Gezegene farklı bir perspektiften bakarsak, uçan bir meleğe benzediğini görebileceğiz.

Bu uçan dev meleğin şekli, Dünya gezegeni ve güneş rüzgarının manyetik alanı veya başka değişle manyetosferi tarafından meydana gelir. Bu alan oldukça dinamik ve güneş rüzgarına karşı duyarlıdır. Dünyadaki hayatı korur ve adeta koruyucu bir melek gibi Güneşin etkisini ve enerjisini dağıtır.

Melek, Güneşe doğru uçar gibidir. Silüetin etekleri Dünya çapının 1.000 katı eşdeğer mesafeye kadar uzar ve 60 dünya çapı mesafesinde olan Ay’ı geçer.

Bu koruyucu melek, gaz, sıvı veya katı oluşumların ötesine baktığımızda belirgin olur. Maddenin 4.şekli olan plazmaya baktığımızda görebiliriz. NASA Science makalesi şöyle açıklar: “Plazma genelde gaz gibi şekillenir, fakat elektrik iletkenliği ve manyetik alanlardan etkilenir”

“Manyetosfer gezegenimiz ile Güneşin aurasını kesintisiz olarak yaydığı “Güneş rüzgarı”nı oluşturan parçacıklar arasında bir engel teşkil eder. Bu parçacıklar plazma oluşturur, yani (eksi yüklü) elektron ve (elektronlarını kaybetmiş artı yüklü atomlar) iyon karışımı, NASA tarafından açıklanmıştır.

Uzayda plazma olağan bir madde şeklidir, Güneş plazmadan oluşur, ateş plazmadır ve floresan ışığı ile neon bile plazma içerir. NASA’nın Marshall Uzay Merkezinde fizikçi Dr. Dennis Gallagher’in ifadesine göre, “evrenin %99,9’u plazmadır.” “Dünya’da olduğu gibi uzayın çok az miktarda nesneleri taştan oluşur.”

Manyetosfer uyduları, uzaydaki iletişim araçlarını ve Dünyanın enerji alanının dağılımını etkiler. Plazma konusundaki yeni yapılan araştırmaların sonuçlarına dayanarak, yaygın tüketim ürünlerin imalatı için yeni teknikler geliştirilir, yeni enerji kaynakları veya daha etkili aydınlatma şekilleri tespit edilir.

Hazırlayan: Ioana Florea

Yanıt Ver

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.