Ege Nefes Alamıyor

İzmir ve Ege Bölgesi genelinde hava kirliliği değerleri sınırı aştı (İHA)
İzmir ve Ege Bölgesi genelinde hava kirliliği değerleri sınırı aştı (İHA)

İzmir ve Ege Bölgesi genelinde havadaki insan sağlığına zararlı partikül madde değerleri sınırı aştı.

İzmir ve Ege Bölgesi genelinde, hava sıcaklığındaki gece ve gündüz farkının artması ve yoğun sis ve rüzgarın olmaması sebebiyle meydana gelen basınç farkı hava kirliliğini önemli derecede arttırdı.

Özellikle havadaki partiküler madde değerlerinin, tüm Ege kentlerinde Aralık başından itibaren sınır değerlerini zaman zaman aştığı görüldü. Ulusal Hava Kalitesi İzleme Ağı, Hava Kalitesi Endeksi rakamlarına göre Afyon ve Kütahya’da hava kalitesi, zaman zaman sağlığı olumsuz etkileyebilecek seviye olan “sağlıksız”, diğer Ege kentlerinde ise yaşlılar, çocuklar ve solunum rahatsızlığı olanları olumsuz etkileyebilecek seviye olan “hassas” olarak ölçüldü. Yalnızca İzmir Gaziemir ve Seferihisar istasyonlarından yapılan ölçümlerde hava kalitesinin “iyi” olduğu görüldü.

Yaşar Üniversitesi MYO Elektrik ve Enerji Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. İlker Gürkan, en önemli önlemin, çevreci enerji kaynaklarına yönelmek ile enerjiyi verimli ve tasarruflu kullanmak olduğunu belirterek, “İzmir ve Ege, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı açısından büyük potansiyele sahip. Kentin rüzgar enerjisi açısından bin 854 megawattlık kapasitesi bulunuyor. Bu potansiyelin değerlendirilmesiyle, Ege Bölgesi’nin toplam enerji tüketiminden daha fazla enerji üretmek mümkün. İzmir, Türkiye’nin güneş kapasite oranı en yüksek alanı olan 2. il. Jeotermal ve biyogazdan elektrik üretimi için de büyük bir potansiyele sahibiz. Biyogazda, yaklaşık 2 bin 500 konutun 1 aylık tüketimine eş değer olan 537 megawattlık bir potansiyele sahip İzmir’de, mutlaka çöpten enerji seçeneği hayata geçmeli. Bu kaynaklar kullanılırsa hava kirliliği sorunu zaten kendiliğinden çözülür” dedi.

En yüksek partiküler madde değeri Aydın’da ölçüldü

Sınır değeri 24 saat ortalaması 100 mikrogram/metreküp olması gereken PM10 değerleri, son bir ayda, saatlik olarak yapılan ölçümlere göre, en yüksek, İzmir Alsancak’ta 1346, Güzelyalı’da 588, Aydın’da 5995, Afyon’da 503, Denizli’de 461, Manisa’da 845, Soma’da 675, Muğla’da 440, Yatağan’da 499, Kütahya’da 462, Uşak’ta ise 353 olarak ölçüldü. Son bir ayın 24 saatlik ortalamasında ise PM10 oranlarında, Afyon, Aydın, Denizli, Manisa, Soma, Muğla ve Bayraklı’da “hassas” değer olan 100 sınırı aşıldı.

İHA

Yanıt Ver

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.