Dünya Gıda Programı (WFP) ve ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı (USAID), Etiyopya’ya gönderilen gıda malzemelerinin çalınması üzerine mayıs ayında yardımları askıya aldığını duyurmuştu.
Etiyopya’nın Kuzey Tigray bölgesinde, ateşkesin Kasım ayında iki yıllık çatışmayı sona erdirmesinden bu yana açlıktan 1.329 kişinin öldüğünü doğruladıklarını söylüyor. Birleşmiş Milletler (BM) ve ABD’nin Etiyopya’nın kuzeyinde iç savaşın sona erdiği Tigray’a yaptığı gıda yardımlarını kesmesinin açlıktan ölümlere yol açtığı ortaya çıktı. Araştırmacılar, ateşkesin Kasım ayında iki yıldır devam eden çatışmayı sona erdirmesinden bu yana Etiyopya’nın kuzey Tigray bölgesinde açlıktan 1.329 kişinin öldüğünü doğruladıklarını söylüyor.
Yerel sağlık otoriteleri ve bölgesel başkentteki Mekele Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırma, Tigray’deki ana ölüm nedeninin artık açlık olduğunu ve araştırmacıların araştırdığı ölümlerin %68’inden fazlasını oluşturduğunu ortaya çıkardı.
Çalışma, sağlık çalışanları tarafından 15-29 Ağustos tarihleri arasında Tigray’ın dokuz ilçesinde ve ülke içinde yerinden edilmiş kişilere yönelik 53 kampta gerçekleştirilen hane halkı sayımına dayanıyor.Tigray’ın toplamda 88 nahiyesi ve 643 yerinden edilmiş kampı var; dolayısıyla bölge genelinde açlıktan ölenlerin sayısı neredeyse kesin olarak çok daha yüksek.
Bu faktörlerden biri , Mart ayında Tigray’de insani amaçlı tahıl çalmaya yönelik büyük bir planın keşfedilmesinin ardından ABD ve Birleşmiş Milletler tarafından gıda yardımının askıya alınmasıdır. Hırsızlığın ülke çapında olduğunun tespit edilmesinin ardından duraklama, Haziran ayında Etiyopya’nın geri kalanına da uzatıldı . Etiyopya hükümeti askıya alma işleminin sona ermesini istiyor. ABD hükümeti ve BM, hükümetin gıda yardımı dağıtım sistemi üzerindeki kontrolünden vazgeçmesini istiyor.
Araştırmacıların incelediği Tigray bölgelerindeki tüm nedenlerden kaynaklanan ölümlerin sayısı, yardımın askıya alınmasının ardından keskin bir artış göstererek Mart’taki 159’dan Temmuz’da neredeyse ikiye katlanarak 305’e çıktı. Tigray’in 6 milyonluk nüfusunun yaklaşık 5,4 milyonu insani yardıma muhtaçtı. Etiyopya’da toplam 20 milyondan fazla insanın gıda yardımına ihtiyacı var.
Araştırmanın bulguları Associated Press tarafından görülen ve Tigray Acil Durum Koordinasyon Merkezi, bir grup BM kuruluşu, yardım grupları ve bölgesel hükümet daireleri tarafından hazırlanan bir belgede açıklanıyor.
Açlık, Etiyopyalı ve müttefik kuvvetler ile Tigray savaşçıları arasındaki çatışma boyunca Tigray’i rahatsız etti. Çoğunlukla federal hükümet bölgedeki hizmetleri kesti ve yardım erişimini kısıtladı; bu da BM uzmanlarının federal hükümeti açlığı silah olarak kullanmakla suçlamasına yol açtı. Hükümet, yardımın silah haline getirildiği yönündeki iddiaları reddetti ve erişim eksikliğinden Tigray savaşçılarını sorumlu tuttu.
Kasım ayındaki ateşkes, yardımın bölgeye ulaşacağı yönündeki umutları alevlendirdi, ancak yerel pazarlarda ABD işaretli tahıl çuvallarının satıldığı büyük çaplı hırsızlığın ortaya çıkmasıyla bu umutlar suya düştü. (Kaynak: Independent- WFP)
Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.