Fukuşima Nükleer Reaktöründe Yüksek Radyasyon Seviyesi
Fukuşima Santralinde Radyasyon Seviyesi Ölümcül Seviyelerde
Jack Phillips-Epoch Times
Japon Times’ın verdiği bilgiye göre, Fukuşima Daiçi nükleer santralindeki radyasyon seviyesi ölümcül seviyelere ulaştı.
Tokyo Elektirik Enerji Şirketi (TEPCO)’nun gazeteye verdiği bilgiye göre, Reaktör 2’deki muhafaza kazanlarındaki radyasyon seviyesi saatte 73 Sieverts’e ulaştı. Seviyesi yüksek olan radyasyona bir kişi maruz kaldığı durumda mide bulantıları başlıyor ve 1 ay geçmeden hayatını kaybediyor.
Ayrıca TEPCO, yüksek radyasyonda robotların, endoskopların ve diğer elektirikli cihazların çalışmaz ve işe yaramaz duruma geldiğini belirtiyor. Radyasyon bilgisayar çiplerine ve kameralara zarar verebilir, diye ekliyor.
Geçen sene meydana gelen Tsunami ve depremden bu yana en yüksek radyasyon oranının tespit edildiği belirtildi. Yüksek olmasını sebebinin soğutma suyunun düşük seviyede olmasına bağlıyorlar.
Muhafaza kazanlarındaki yüksek radyasyondan dolayı durumun netlik kazanmadığının açıklamasını gazeteye yaptı. Geçen sene 1 ve 3 nolu reaktörlerde benzer bir durum yaşandı ve reaktörlerin erimesine sebep oldu.
TEPCO sözcüsü olan Junichi Matsumoto şirketin radyasyon seviyesini daha net ölçebilmek için radyasyona dayanıklı robotlar geliştirilmesi gerektiğini belirtti.
Merkezi Chiba’da bulunan Future Robotics Technology merkezinde üst düzey uzman olan Eiji Koyanagi , bu gibi durumlarda robotların ancak iki üç saat dayanabileceklerini belirtti.
Kyoto Üniversitesi Araştırma Reaktörü Enstitüsünde nükleer reaktör fizik profesörü olan Tsuyoshi Misawa ise, “iki üç saat çok kısa bir süre” ne olduğuna dair net bir rapor elde edebilmek için en az, “beş veya altı saat gerekli” diye açıklamada bulundu.
Alınan Dersler
Başbakan Yoshihiko Noda, Güney Kore’de yapılan Küresel Nükleer Zirvesinde, geçen sene meydana gelen Fukuşima felaketi sonrası, Japonya nükleer terörizme karşı mücadele için önemli dersler öğrenildiğini belirtti.
Kyodo haber ajansına göre, Noda “Nükleer enerji santrallerine zarar veya terör saldırılarına karşı Fukuşima Krizinden önemli dersler çıkarmalı ve faydalanmamız gerekir” dedi.
Noda, Fukuşima krizi sonrası nükleer santrallerin ne kadar hassas olduğunun ortaya çıktığı ve enerji kaynağı olarak santralleri kullanan ülkelere bu konuda çok kuvvetli güvenlik önlemlerinin alınması ve acil müdahale planlarının yapılması gerektiğini söyledi.
Japonya’da başbakan terör saldırıları durumları için iyi eğitilmiş polis ve güvenlik görevlilerinin her zaman hazırda bulunmasını sağladı. Ayrıca Japonya nükleer santralleri çok iyi bir şekilde korunuyor ve internet kaynaklı siber saldırılara karşı dışarıdan bilgisayar sistemlerini kapatabilecek bir sistem mevcut.