Geithner: Çin’in Ekonomi Sistemi Ticaret Ortaklarına Zarar Veriyor

Obama: Çin Ekonomisindeki Yasadışı Eylemleri İzlemek İçin Özel Bir Kuruluş Kuracağız

Amerika Hazine Bakanı Bay Timothy Geithner, Çin Ekonomisi ile ilgili açıklama yaparken

Amerikan Hazine Bakanı Bay Timothy Geithner, Cuma günü Çin devleti tarafından idare edilen ekonomi sistemini şiddetle eleştirdi. Bu durum yakın zamanlarda iki ülkenin yükselen ticari çatışmasında yaşanan Amerika’nın son eleştirisidir.

The Wall Street Journal gazetesinin bildirdiğine göre, Bay Geithner Cuma günü İsveçre’de düzenlenen DAVOS Dünya Ekonomik Forumuna katıldı ve bir kamu forumunda şunları ifade etti: “Çin dünya ticaret sistemine hakikaten özel meydan okumalar getirdi. Çin’de piyasa ekonomilerinden bazıları uygulamaya koyulmuş olmasına rağmen, mevcut ekonomik yapısı çoğunlukla devlet tarafından kontrol edilmektedir.”

Bay Geithner’e göre, enerji ve toprak üzerindeki fiyat sübvansiyonları ve tercihli terimlerle sermayeyi kazanmak dahil olan Çin’in politikası aslında ticari ortaklarına “çok zarar” veriyor. “İşte devamlı olarak Çin hükümetine radikal önlemler uygulaması yönünde çağrıda bulunmamızın sebebi budur. Onun sadece döviz kuru değil, bütün sübvansiyonları azaltması gerekir.”

Geçen hafta, Çin’de devlet tarafından kontrol edilen Kapitalist sistem şimdiden Dünya Ekonomi Forumunun en sıcak konusu oldu. Toplantıya katılanların hepsi bu ülkenin ekonomik başarısını düşünüp değerlenmenin yanı sıra Avrupa ve Amerika’nın sahip olduğu serbest piyasa sisteminin yakın zamanlarda yüzleştiği sorunları karşılaştırdılar. Çin’de bile benzer tartışmalar ortaya çıktı: Serbest piyasa reformlarının hızını ne kadar hızlı arttırmak gerekir? Devletin en son ne tür bir ekonomik model kullanması gerekliydi?

Para ile ilgili soruna gelince Bay Geithner, RMB revalüe edilmiş olmasına rağmen hala daha normal değerinden aşağı görülmekte, üstelik RMB’nin revalüasyonu sadece ABD Dolarına karşı değil, Euro ve Japon Yenine karşı da aynı olması gerektiğini söyledi.

2011 yılında, RMB’nin ABD Dolarına karşısında yaklaşık %5 ve Euro karşısında ise aşağı yukarı %6 oranında revalüe edildi.

Bay Geithner’in yorumu temel olarak Obama hükümetinin görünümüyle aynıdır. Şu anda Amerikan ekonomisindeki artış yavaşladı ve işsizlik oranı hala yüksek. Bu yıl ABD başkanlık seçimlerinin senesi ve Amerika Çin hükümetine karşı daha sert bir politika uygulayacak.

Obama: Çin Ekonomisindeki Yasadışı Eylemleri İzleyeceğiz

Başkan Obama, iki ülke birliğini açıklarken, hükümetinin Çin’e verdiği ticaret davasının önceki hükümetin iki katına ulaştığını, fakat hala yapılması gereken daha fazla iş olduğunu vurguladı. Obama, Amerikan hükümetinin konudan sorumlu bir kuruluş kuracağını açıkladı ve bu kuruluşun ana görevinin Çin’deki ticaret ve diğer işlerde meydana gelebilecek yasadışı eylemleri izlemek olacağını belirtti.

Beyaz Saray, Çin para birimi, piyasa açılışı ve fikri mülkiyet hakları gibi konular üzerine Pekin’e karşı daha sert bir tavır takınmayı planlamakta. Bunun gibi konular gelecek ay Çin Başkan Yardımcısı Xi Jin-Ping’in Washington ziyaret sırasında ele alınacağı tahmin edilmekte.

Pekin, Obama hükümetinin bu hareketleri karşısında şaşkınlık duymadı. Geithner bu ay başında Çin’e yaptığı ziyaret sırasında Çin liderleriyle yaptığı görüşmelerde bu konuları dile getirmişti. Obama’nın geçen sene Kasım ayında yaptığı Asya ziyaretinde de defalarca bu konulardan bahsedildi.

Orijinal Çince Metin

Etiketler:Çin,Ekonomi,Amerika,Obama

İlgili Haberler:

NewYork Times: Çin Ekonomisi Bir Sonraki Krizin Kaynağı Olacak

İngiliz Basını: Çin Ekonomisinin 2012 Yılında Çökme İhtimali Var

Çin Ekonomisi Çöküşün Eşiğinde

Artan Risk ile Sermaye Çin’den Geri Çekiliyor, Yuan Devamlı Değer Kaybediyor

Yanıt Ver

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.