Genco Erkal Son Yolculuğuna Uğurlandı
Usta oyuncu Genco Erkal için Harbiye Muhsin Ertuğrul Tiyatrosu’nda tören düzenlendi.
Usta sanatçı Genco Erkal, Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde düzenlenen cenaze töreniyle son yolculuğuna uğurlandı.Bir süredir kanser tedavisi gören Genco Erkal, 31 Temmuz’da 86 yaşında hayata gözlerini yumdu. Sevenleri ve dostları bugün (2 Ağustos) Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde düzenlenen tören ve Teşvikiye Camii’nde kılınan cenaze namazı ile Erkal’a veda etti.
Yüzlerce kişinin usta sanatçıya veda ettiği törene İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, eski CHP Genel Başkanları Hikmet Çetin ve Altan Öymen, Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Seyit Aslan, Türkiye İşçi Partisi (TİP) Sözcüsü Sera Kadıgil, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Şişli Belediye Başkanı Resul Emrah Şahan, Beyoğlu Belediye Başkanı İnan Güney, çok sayıda siyasetçi ve sanatçı da katıldı.
Genco Erkal, son kez sahneye çıktığı törende dakikalarca alkışlandı. Sunuculuğunu, Erkal ile birçok defa aynı sahneyi paylaşan Tülay Günal’ın yaptığı törende, yönetmen Dikmen Gürün, Erkal’ın arkadaşı Özcan Arca, eski İstanbul Barosu Başkanı Turgut Kazan ve Ekrem İmamoğlu konuştu.
Tören, piyanist Fazıl Say ile müzisyen Serenad Bağcan’ın “Memleketim” ve “İnsan İnsan” eserleri ile başladı.
Törende konuşan Fazıl Say, “Ben ondan çok şey öğrendim. Disiplini, çalışkanlığı öğrendim, tek başına mücadele etmeyi… İdeolojisinden hiçbir zaman vazgeçmedi. Hepimize çok şey vermiştir. Nâzım Hikmet’in yasaklı dönemlerindeki şiirlerini Genco Erkal pek çok bedel ödeyerek yaşatmıştır. Yaklaşık 25 yıl önce Nazım Orotoryosu’nun bestelenmesi dolayısıyla benim için hayatımın en önemli mihenk taşlarından olan dostluğumuz başladı” dedi.
Erkal’ın arkadaşı ve avukatı Turgut Kazan ise şu cümleleri söyledi:
“Genco gibi çok özgün ve sevilen bir sanatçının ölüm töreninde bir avukatın konuşması, Türkiye klasiğidir. Sanatçı arkadaşları konuşur, müzikleri yapılır ama müzikleri de görüyorsunuz, çok cezaevinden bahseder. Böyle bir Türkiye klasiği nasıl ağırlaşmaktadır onu da görüyoruz. Bir avukat bir sanatçının ölümünde söz alıp konuşuyor.”
Aynı dönemde yaşadıkları ve oyunlarını izledikleri için şanslı olduklarını söyleyen Ekrem İmamoğlu, “O, sanat dünyasının koca çınarıydı. Onun için ‘Gülhane Parkı’nda bir ceviz ağacıydı’ demek daha doğruydu. Biz onun farkındaydık ve farkında olacağız. Oyunlarıyla, söylemleriyle her zaman barışın ve halkın yanında olan, en güçlü tonda ‘Savaşa hayır’ diyen bir kahramandı. Genco Erkal efsanelerimizden biri olacak. Aynı zamanda onun cesaretinin önünde saygı duyuyorum. İşçi sınıfının başı sağ olsun. Mekanı cennet olsun” diyerek Erkal’a veda etti.
Törenin ardından Erkal’ın cenazesi, Teşvikiye Camii’nde cenaze namazı kılındıktan sonra Zincirlikuyu Mezarlığı’na defnedildi.
Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.