Hong Kong Protestosunda Söylenen Şarkı Çin’de Kaldırıldı

Fotoğraf; The Epoch Times / Song Bilong

Çin’de popüler müzik platformlarından QQ Music, Hong Kong protestosunda sıkça söylenen ‘Do You Hear The People Sing?’ şarkısını, bulunduğu çeşitli albümlerden sildi.

Hong Kong’ta Haziran ayında başlayan ‘zanlıların Çin’e iade yasa tasarısı’ nın iptali için yapılan protesto, Pekin tarafından bastırılmaya çalışılıyor.

Pekin’in aldığı önlemlerden biri de göstericilerin sıkça söylediği ‘Do You Hear The People Sing?’ şarkısı, Çin’de duyulmaması için en popüler müzik platformlarından kaldırmak oldu.

Şarkı, en son 2012 yılında vizyona giren Les Miserables (Sefiller) müzikalinde yer alıyor.

Filmin şarkısı, 1832’deki Paris ayaklanmasında, 3 bin protestocunun King Louis-Phillepe yönetimine karşı sokaklara dökülmesi sahnesinde yer alıyor.

Film, Victor Hugo’nun 19. yüzyıl’da yazdığı en büyük eserlerinden birinden uyarlanıyor. 1815 yılında başlayan kitabın hiayesi, 1832’de Paris ayaklanması ile son buluyor.

Dün akşam, protesto yürüyüşüne 30 bin kişi katıldı ve hafta içi göstericilere silah doğrultan polisler protesto edildi.

South China Morning Post’un haberine göre gösterilerde bir kadın polis tarafından durduk yere çıplak bırakıldı. Yaşadığı travmayı gazeteye anlatan kadının röportajı üzerine, polis tacizi dünün protestolarına damga vurdu.

Protestoların Özeti

Hong Kong, 1842 yılında Nanking Antlaşması ile İngiltere sömürgesi oldu. İkinci Dünya Savaşı ile Japonya’nın eline geçti. 1945’te Britanyalılara yeniden verildi.

1 Temmuz 1997’de Çin’e geri verilerek ülke yönetimindeki 135 yıllık İngiliz hakimiyeti sona erdi ve Hong Kong, Çin’e bağlı özerk bir bölge haline geldi.

Hazirana ayında 2 milyon kişinin katıldığı büyük protesto, ‘Şüphe edilen kişilerin Çin’e iade edilmesi’ yasa tasarısı çıkartılması üzerine başlatıldı.

Halk, Çin hükümetini benimsemeyen veya desteklemeyen aydın insanların Çin’e götürülüp büyük işkence altında bırakılacağından endişe ediyor. Tasarının uygulanması halinde yasal güvence altına alınan basın ve ifade özgürlüklerinin kısıtlanacağını savunuyor.

Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.