Hong Kong’da Şüphelilerin Çin’e İade Yasa Tasarısı Geri Çekiliyor mu?

Çin’in Hong Kong Özel İdari Bölge Baş Yöneticisi Carrie Lam’in bugün şüphelilerin Çin’e iadesini kolaylaştıran yasa tasarısının resmen geri çekildiğini açıklamasının beklendiği bildirildi.

South China Morning Post’un açıklanmayan kaynaklara dayandırdığı habere göre, Carrie Lam’in üç aydır büyük çapta gösterilere neden olan yasa tasarısının geri çekildiğinin açıklaması bekleniyor.

Hong Kong Özel İdari Bölge Baş Yöneticiliği ise konuyla ilgili henüz açıklama yapmadı.

Şüphelilerin Çin’e İadesini Kolaylaştıran Yasa Tasarısı

Yasa tasarısı 3 Nisan’da parlamentoya sunulmuştu. Düzenlemeler, şüphelilerin Çin ana karası, Çin’in Makao Özel İdari Bölgesi ve Tayvan’a iadesini kolaylaştırıyor.

Muhalifler, iade yasasında yapılacak değişikliğin Hong Kong’un özürlüğünü kaldıracağını savunurken, Hong Konglu yetkililer bu tasarının bir cinayet zanlısının Tayvan’a iadesi için çıkartıldığını söylüyor.

Hong Kong halkı, tasarısının kabul edildiği takdirde Çin hükümetini desteklemeyen insanların ciddi zulümden geçirileceklerinden endişe duyuyor.

Hong Kong, 1898’de imzalanan “kira sözleşmesiyle” uzun yıllar İngiltere hakimiyetinde kaldıktan sonra 1997’de Çin’e devredilmişti. İmzalanan ortak deklarasyon çerçevesinde Hong Kong’a, 2047 yılına kadar Çin’e sadece dış politika ve savunma gibi alanlarda bağlı kalarak “tek ülke, iki sistem” politikasıyla idari bağımsızlığını ve yapısını koruma hakkı tanınmıştı. 

Çin’in Hong Kong Özel İdari Bölgesi’nde Mart 2017’de yapılan başyönetici seçiminden zaferle çıkan Carrie Lam, Temmuz 2017’de Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in huzurunda Pekin merkezi hükümeti ve Hong Kong halkına bağlılık yemini ederek görevi selefi Leung Chun-ying’den devralmıştı.

Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.