Hürmüz Boğazı’nın Yeniden Açılması İçin Görüşmeler Sürüyor

7 Nisan 2026'da Tahran, İran'a yapılan saldırıların ardından duman yükseliyor. (Fotoğraf: Atta Kenare/AFP, Getty Images aracılığıyla)
Saldırıların ardından 7 Nisan 2026’da Tahran, İran’da dumanlar yükseliyor. (Fotoğraf: The Epoch Times aracılığıyla, Atta Kenare, AFP – Getty Images)

Avustralya, Birleşik Krallık ve Fransa ile birlikte Hürmüz Boğazı’nın yeniden açılması için yoğun görüşmelerde bulunuyor. Avustralya Başbakan Yardımcısı Richard Marles, Avustralya’nın bu süreçte nasıl katkı sağlayabileceğini değerlendirdiğini açıkladı.

7 Nisan’da Pakistan arabuluculuğunda varılan ateşkesin ardından Hürmüz Boğazı’ndaki durum düzelmedi. Dünyanın en kritik petrol geçiş noktalarından biri olan bu boğazdan, 9 Nisan itibarıyla sadece 7 gemi geçti. Savaş öncesinde günlük gemi geçişleri ortalama 140 civarındaydı. Bu durum, küresel enerji arz güvenliğini tehdit ediyor.

Marles, Avustralya’nın Birleşik Krallık ve Fransa ile iş birliği yaptığını söyledi. Ayrıca bölgedeki askeri ve diplomatik adımların koordinasyonu üzerinde çalıştıklarını belirtti. Ancak Avustralya’nın bölgeye daha fazla askeri gönderme kararı, ateşkesin kalıcı hale gelmesine bağlı.

İran Petrol Geçişi İçin Ücret Talep Ediyor

Bunlara ek olarak Hürmüz Boğazı’ndaki gemi geçişi için sadece askeri değil, ekonomik bir engel de bulunuyor. İran, petrol tankerlerinden varil başına 1 dolar “geçiş ücreti” talep ediyor. Ayrıca bu ücretin kripto para ya da Çin yuanı ile ödenmesini istiyor. ABD Başkanı Donald Trump bu durumu sert bir dille eleştirdi. Trump, İran’ın bu ücreti talep etmesinin ateşkese aykırı olduğunu ve derhal durdurulması gerektiğini belirtti.

Boğazın Avustralya İçin Stratejik Önemi

Hürmüz Boğazı’nın tıkanması, Avustralya için büyük bir tehdit oluşturuyor. Avustralya, rafine edilmiş yakıtın yüzde 90’ını Asya’dan, özellikle Singapur ve Güney Kore’den ithal ediyor. Bu rafineriler de Orta Doğu’dan gelen ham petrol akışına bağlı olarak çalışıyor. Hürmüz Boğazı’nın kapanması, Avustralya’da benzin fiyatlarının artmasına neden oluyor.

Muhalefet, Avustralya’nın ABD’nin öncülüğünde boğazı yeniden açmak için daha aktif bir rol almasını talep etti. Ancak Marles, hükümetin bu konuda dikkatli bir yaklaşım benimsediğini ve Asya-Pasifik bölgesindeki çıkarları ön planda tuttuğunu vurguladı.

Yanıt Ver

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.