Çin’deki Organ Toplama Uygulamasına İtalya’dan Kınama
2014 İtalya Organ Nakli Derneği (SITO) konferansı Eylül ayı sonunda Siena’da düzenlendi. Konferansta tartışılan konulardan biri de yasadışı organ ticaretiydi ve katılımcılar Çin’deki zorla organ toplama uygulamasını kınadılar.
“Canlı organ havuzu” konusu, özellikle vicdan mahkumlarından sistematik bir şekilde organ toplama uygulaması ile daha da büyüdü.
İtalya Organ Nakli Derneğine (SITO) göre, her yıl şaşırtıcı fiyatlar ile gerçekleştirilen en az 10,000 yasadışı organ nakli var: Çin’de –hastaneler ve tıbbi personel tamamen rejimin kontrolünde- bir böbrek 70,000 dolar değerinde olabiliyor. İdam mahkûmlarından organlarının toplanması tıbbi etik standartlarına aykırı bir uygulamadır. 2012 yılının Ekim ayında Dünya Tıp Birliği, “ölüm cezası uygulanan ülkelerde, idam mahkûmları organ ve/veya doku vericisi olarak kabul edilemez” olduğuna dair bir karar aldı.
Profesör Citterio, “Biz Çin’deki durumu biliyoruz. [Ülke] Uluslararası Organ Nakli Derneği tarafından yaptırımlar uygulanmakta. Çin hükümeti bunun asla olmayacağına dair bazı açıklamalar yaptı. Aslında, durum böyle değil ve söz konusu uygulamaya devam ettiği görülmektedir.” dedi.
Çin 2013 yılının Kasım ayında, idam mahkûmlarından organ toplamaya son verme niyetini açıkladığı Hangzhou Kararını imzalayarak, uluslararası toplumun övgüsünü kazandı.
Fakat bundan sadece birkaç ay sonra Mart 2014’te Çinli yetkililer Çin’in mahkûmların organlarını kullanmaya devam edeceğini ve organlar için yeni bir bilgisayarlı sisteme geçileceğini belirtti.
“Zorla Organ Toplamaya Karşı Doktorlar” Kuruluşunun (DAFOH) İtalya sözcüsü Dr. Katerina Angelakopoulou, “Çin’de donörler öldürülüyor” dedi. Bu kuruluş, tıp etiğini koruma hedefiyle 2007 yılında kuruldu. DAFOH’un da kongre sırasında bir standı vardı.
DAFOH, Çin’deki zorla organ toplama uygulamasına karşı uluslararası bir kampanya yönetiyor. 2006 yılında ünlü insan hakları avukatı David Matas ve eski Kanada Dışişleri Sekreteri David Kilgour tarafından yürütülen araştırmanın sonuçlarının açıklanmasının ardından bir grup doktor bu kuruluşu kurmaya karar verdi.
Onların yayınladığı –Kanlı Kampanya– raporunda, Çin rejimi tarafından zulüm gören Falun Gong uygulayıcılarından 2000 ve 2005 yılları arasında en azından 41,500 organın zorla toplandığı belirtilmekte.
“Franco Citterio, İtalya’da bir böbrek için ortalama bekleme süresinin iki yıl iken, Çin’de yaklaşık 1 ila 4 hafta olabilmesi karşısında, “Uluslararası toplumun bu eylemi şiddetle kınaması ve buna karşı baskı uygulaması gerektiğine inanıyorum.” dedi.
İtalyan Senatosu İnsan Hakları Komitesi 2013 Mart ayında, Çin’deki zorla organ toplama uygulamasına karşı bir kararı onayladı. Ardından, Parlamentonun İtalyan Üyeleri yaklaşık iki ay içinde konuyla ilgili bir koalisyon başlattılar.
Dr. Angelakopoulou, “Bir düzine Milletvekili Çin’deki etik olmayan bu uygulamayı durdurmak için uluslararası düzeyde işbirliği yapma arzusu taşıyor.” dedi.