Kanserli Çocuklara Tebessüm Terapisi

Fotoğraf: G. Hakan Koçman / Epoch Times TR
Fotoğraf: G. Hakan Koçman / Epoch Times TR

Mersin Tebessüm Gönüllüleri, Mersin Üniversitesi Çocuk Hematolojisi Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Selma Ünal ile birlikte hematoloji hastası çocukları hastane odalarından çıkararak onları gülümsetecek renkli bir gün geçirttiler.

Çukurova Klasik Otomobilciler Derneği, Türk Choppers , Vosteam Mersin,  Mutluay Fotoğrafçılık, Kids Cafe Parti Evi, Lale Cafe yardımlarıyla Mersin Tebessüm Gönüllüleri ve MEÜ çocuk Hematolojisi Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Selma Ünal, lenfoma, ALL ve AML hastası çocuklara, hastalıkları ile savaşırken onlara moral kazandırmak amacıyla bir gün tertip ettiler.  Gerçekleşen etkinlik sabah saatlerinde çocukların Mersin Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Hematoloji ve Onkoloji Kliniği’nden alınmaları ile başladı. Yanlarında kendilerinden sorumlu görevlileri Kiraz Bolaç ile hastaneden çıkan çocuklar önce klasik arabalar ile kısa bir şehir turu attıktan sonra Kids Cafe Parti Evi’ne gelerek burada animator ve aileleri eşliğinde keyifli vakitler geçirdiler.

Fotoğraf: G. Hakan Koçman / Epoch Times TR
Fotoğraf: G. Hakan Koçman / Epoch Times TR

 

Çocukları gülümsetmek onlar için ilaç tedavisi kadar önemli 

Yaşları 3 ile 10 arasında değişen çocuklardan görevli olan aynı zamanda klinikte çocukların oyun alanlarından da sorumlu olan Kiraz Bolaç bu tür etkinliklerin çocuklar için çok önem taşıdığını ve iyileşmelerinde en az ilaçlar kadar etkili olduğunu ifade etti. Çocukların ziyaret edildikleri, dışarı çıkarıldıkları veya kendilerine hediye getirldiği zaman çok mutlu olduklarını, bu değişimi herkesin çocukların gözünden görebileceklerini ifade eden Bolaç, bu tür etkinliklerin ardından çocukların moral ve motivasyonlarının çok arttığını ve bunun da tedvaileri üzerine çok olumlu bir şekilde yansıdğını belirtti.

Bolaç çocuklar üzerindeki değişimleri şu şekilde ifade etti; “Çocukların bu tür aktiviteleri gerçekleştirmeleri ile birlikte ruh halleri çok değişiyor. Çocuklar tedavi sırasında odadan çıkamıyor ve sıkılıyor. Sıkıldığı zaman sürekli ilaç alıyor. Odadan çıkamadığı için bunalıma giriyorlar. Biraz da olsa farklı bir ortam onlar için çok şey değiştiriyor. Bu tür aktivitelerden önce içlerine kapanık oluyorlar ama bu aktivitelerden sonra olumlu yönde değişiyor ve daha girişken, daha aktif  ve mutlu hale geliyorlar. Bu tür etkinliklerin sıklığı onların morallerinin daha çok yükselmesine ve böylece vücut üzerinde daha olumlu sonuçlar elde edilmesine yol açıyor. Gerçekten çok fark ediyor.”

Fotoğraf: G. Hakan Koçman / Epoch Times TR
Fotoğraf: G. Hakan Koçman / Epoch Times TR

Bolaç, hematoloji hastası çocuklar için özel günlerde ya da belirli günlerde, Bilim Dalı Başkanı Selma Ünal ile önceden görüşüp izin alarak isteyenlerin çocukları ziyaret edebileceklerini veya çocukları dışarı çıkabileceklerini söyledi. Bolaç ayrıca hastanede çocukların kendilerini ifade edebilecekleri ve diğer çocuklar ile birlikte vakit geçirebilecekleri bir oyun odası inşa ettiklerini, isteyenlerin bu odaya, oyuncak vs. gibi ihtiyaçlar bağışlayarak çocukların tedavilerine olumlu destek olabileceklerini söyledi.

Nida Başkal oğulları Yalın ve Rüzgar ile Birlikte  -  Fotoğraf: G. Hakan Koçman / Epochtimes
Nida Başkal oğulları Yalın ve Rüzgar ile Birlikte Fotoğraf: G. Hakan Koçman / Epoch Times TR

Erken teşhis çocukların tedavisinde çok önemli

3,5 yaşındaki hem down sendromlu hem de ALL hastası Yalın’ın annesi Nida Başkal, Yalın’ın rahatsızlıklarının henüz çok küçükken başladığını ve doktorlar sayesinde çok erken teşhis konduğunu bu yüzden çok kısa zamanda tedaviye başladıklarını ve çok da olumlu sonuç aldıklarını belirtti. Down sendromlu çocukların özellikle bu tür hastalıklara yakalanma oranının normal çocuklara göre %40 daha fazla olduğunu ama erken teşhis ile şu anda herşeyin yolunda gittiğini söyleyen anne Başkal, Yalın’ın down sendromlu doğduğu halde 3,5 aylıkken eğitimnine başladığını ama  ALL olduğunu öğrendiği zaman yıkıldığını çünkü onu kaybedebileceğini hissetiğini söyledi. Yalın’ın sağlıklı büyümesi için planlı bir şekilde gebe kaldığını ve planlı ve örnekleyerek büyümesi için kardeşi Rüzgar’ı dünyaya getirdiklerini söyleyen anne Başkal, şu anda uygulanan tedavi ile Yalın’ın çok iyi duruma geldiğini ve mutlu bir şekilde yaşamını sürdürdüklerini ifade etti.

Tebessüm Gönüllüleri Kurucusu Yasemin Birbudak  Fotoğraf: G. Hakan Koçman / Epochtimes
Tebessüm Gönüllüleri Kurucusu Yasemin Birbudak
Fotoğraf: G. Hakan Koçman / Epoch Times TR

 Onlar gülümseyince biz de gülümsüyoruz

Tebessüm etmeye ihtiyacı olan kişilere yüreklerini açan Tebessüm Gönüllüleri girşiminin kurucusu Yasemin Birbudak ise” Çocukların tebessümleri ve renklerin ahenkleri ruhumuzu dinlendirdi.Onların hastalık karşısında mücadeleleri ve gücleri karsısında hayranlığımız ifadesiz.Biz mi onları onlar mı bizi şenlendirdi bilemiyoruz? Çocukluğumuza yolculuk yaptık.Renkler ve cocukların acılarını, hastalığını unutarak attığı şen kahkahalar dinlediğim en guzel şarkıydı. İnsanların duyarlı ve farkında olmasını, bu güzel günlerin çoğalmasını dileyerek destek olan tüm canlara yürekten tesekkür ederim.” dedi.

Yanıt Ver

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.