Karşılıksız Çek Riski Artık Ortadan Kalkıyor

Fotoğraf: İHA
Fotoğraf: İHA

Karşılıksız çek riskinin azaltılması ve iç piyasada ticaretin daha sağlıklı yapılabilmesi amacıyla geliştirilen karekodlu çek uygulaması fiili olarak 15 Haziran 2015 itibarıyla başlıyor.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Başbakanlık Merkez Bina’da, karşılıksız çek riskinin azaltılması ve iç piyasada ticaretin daha sağlıklı yapılabilmesi amacıyla, Türkiye Bankalar Birliği ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) Kredi Kayıt Bürosu ile çalışarak geliştirdiği karekodlu çekin tanıtım toplantısına katıldı. Bu uygulama, müşterinin talimatı ve muvafakatıyla çek üzerine karekod basılmasıyla kullanılabilecek. Çekle yapılan yıllık işlem adedi 100 milyonun üzerinde ve üretilen çek raporu 1 milyon 483 bin civarında. Bu uygulama sayesinde, olumsuz çek ödeme geçmişi görülebilecek. Talep eden müşteriler için bu uygulama başlatılacak. Karekodlu çek butonuna basılmasıyla, karekod okuyucu çek üzerindeki karekoda tutulacak ve banka ile irtibat kurulacak ve bilgiler ekrana gelecek. Bu uygulama ile üretim ve ticaret hacminin de artırılması hedefleniyor.

Uygulamanın tanıtımını yapan Babacan, konuşmasında, karekodlu çek uygulamasının uzunca bir süredir üzerinde çalıştıkları bir uygulama olduğunu belirterek, bu uygulamanın Türkiye’deki ticari hayata önemli bir yenilik getireceğini söyledi. Babacan, çek’in Türkiye’de ödeme, aynı zamanda bir borçlanma aracı olduğuna dikkat çekti.

Babacan, 2006’dan bu yana kredi geçmişlerinin kayıt bürosunda olduğunu belirterek, 17 Ocak 2013’te sistemin herkese açıldığını ilan ettiklerini fakat reel sektörün bundan arzu edilen ölçüde faydalanmadığını ifade etti. Babacan, karekod uygulamasının vatandaşların talebi üzerine olacağını dile getirdi.

“EVRENSEL HUKUK NORMLARINA UYGUN HAREKET ETTİĞİMİZ ZAMAN ÇOK DAHA İYİ SONUÇLAR ALIRIZ”

Konuşması sonrası gazetecilerin sorularını cevaplayan Babacan, bir gazetecinin, “İleriki dönemde artık zorunlu hale getirilmesi söz konusu olabilir mi” sorusuna, “Uluslararası esas aldığımız kriterler Avrupa Birliği kriterleri. Dolayısıyla, o noktada biraz sıkıntı var. Yani, mecburen herkesi karekod’a yönlendirmek, kanun çıkarırız olur da, ama ‘doğruyu yapıyor muyuz’ o noktada problem olur. Evrensel hukuk normlarına uygun hareket ettiğimiz zaman çok daha iyi sonuçlar alırız. Evrensel hukuk normlarını azalttığınız zaman bugün belki problem olur, dolayısıyla kişisel bir veridir. Artık bu kişinin rızasıyla bilgiler alınabilir, buna dikkat etmemiz gerekiyor” cevabını verdi.

Uygulamanın ne zaman başlayacağına ilişkin bir soruya ise Babacan, “15 Haziran itibarıyla fiili uygulama başlayacak” karşılığını verdi.

Başka bir gazetecinin, “Siz, 15 Haziran’dan sonra bir tüccar olarak bu karekodlu çeki kullanmayı düşünüyor musunuz” sorusunu Babacan, “Henüz tüccar değilim. Şu anda bizim görevimiz belli” şeklinde cevapladı.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da, bugün ayda 2 milyon civarında çekin düzenlendiğini belirterek, “Karşılıksız çek’te hapis cezasının kaldırılmasından sonra, Kredi Kayıt Bürosu ile birlikte, çek sicillerinin özel sektöre açılmasını sağladık. Ancak reel sektördeki şirketlerimiz bu sistemi beklediğimiz ölçüde kullanmadı” ifadelerini kullandı.

İHA

Yanıt Ver

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.