Kırım’da Referandum Günü
Ukrayna’nın Kırım bölgesinde bugün Ukrayna’dan ayrılıp Rusya’ya bağlanmak için bir referandum düzenlenecek. Uluslararası toplum ise bu referandumu hem kınamakta hem de gayri meşru bulmakta.
2 milyon kişinin yaşadığı Kırım’da Moskova destekli politikacılar, eski Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç’in devrilmesinin ardından başlayan radikal milliyetçiliğe karşı halkı korumak için referandum kararı aldıklarını belirtti. Ancak Kırım’da artan bir milliyetçilik endişesine dair herhangi bir kanıt olmamakla birlikte Kiev hükümeti Kırım’da olanları bir toprak kapma girişimi olarak nitelendiriyor.
Ukrayna’nın toprak sorununun kaynağı Yanukoviç’i deviren protestolara dayanmakta. Yanukoviç, Kremlin ve etnik Rus nüfusun ağırlıklı olarak yaşadığı Ukrayna’nın güneydoğu bölgesinden gücünü almaktaydı. Kasım ayında Yanukoviç’in aniden Avrupa Birliği ile uzun zamandır beklenen siyasi birlik ve serbest ticaret anlaşmasını imzalamayı reddetmesi ve onun yerine Rusya ile yakın ilişkiler yürütmesi sokak protestolarının başlamasına sebep oldu.
Uzun süren protestolar, Şubat sonunda çok sayıda insanın öldüğü kanlı olaylara dönüştü. Hükümet ve muhalefet arasında bir barış anlaşması imzalanmasına rağmen, protestocular başkent Kiev’i kontrol altına aldı ve polis görevini bıraktı. Parlamento oylama ile Cumhurbaşkanı’nı devirdi ve yenisini atadı.
Yeni Parlamento’da görüşülen bir taslak teklif Rusçanın statüsünü düşürmeyi hedefliyordu ancak bu teklif ülkenin bazı bölgelerinde alarma yol açtı. Rusya, bunu gerekçe göstererek radikal milliyetçi grupların yükseldiğini iddia etti ve kızgınlığını açık olarak ifade etti.
ABD Başkanı Barak Obama geçen hafta yaptığı açıklamada, referandum sonucunu tanımayacaklarını belirtti. Uluslararası toplumun, uluslararası hukuku ihlal ettiği için Rusya’ya bir bedel ödeteceğini söyleyerek uyarıda bulundu.