TÜSEDAD Başkanı Sencer Solakoğlu: “Bu sektör artık büyük bir çıkmaza girdi.” dedi.
TÜSEDAD Başkanı Sencer Solakoğlu, Türkiye’deki hayvancılığın geldiği son noktayı katıldığı TV’ deki canlı yayın Söz Tarım’da programında anlattı. “Çiftçi hayvanını kesip, parayı kur korumalı mevduata koysa daha iyi. Üretince zarar ediyor” diyen Solakoğlu et fiyatlarıyla ilgili çarpıcı değerlendirmelerde bulundu. 6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin hayvancılığa verdiği zararlar, et ve süt sektöründeki krizin etkileri konuşuldu.
Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD) Genel Başkanı Sencer Solakoğlu, turizm sezonunun yaklaşması nedeniyle sektörün çıkmaza girdiğini belirterek “Fiyatlar orantısız yükselecek” uyarısı yaptı. Solakoğlu, “Bu sektör artık büyük bir çıkmaza girdi. Yeni gelecek hükümet kucağında saatli bomba bulacak” dedi.
Litre başına sürekli zarar eden üreticilerin süt veren ineklerini kesmeye başlamasının yarattığı krizin Türkiye’deki hayvan varlığını her geçen gün azalttığını ve bunun da fiyatları tırmandırdığını söyleyen Solakoğlu, hayvancılığın geldiği son durumu şöyle özetledi:
“Üreticinin hayvancılık yapması için iktisadi hiçbir nedeni kalmadı. Bir hayvanı kestiğinizde elinize geçen parayı kur korumalı mevduata koyup, oturun daha iyi. Üretince zarar ediyorsunuz.”
Solakoğlu , süt veren ineklerin kesime gitmesinden dolayı Türkiye’nin hayvan varlığının azaldığını, sığır varlığının TUİK verilerinden çok yüksek olduğunu bu durumun tüketici fiyatlarını tırmandırmasıyla sonuçlanacağı konusunda uyardıklarını ancak dikkate alınmadığını dile getirdi.
“Hayvan sayısı azaldı, bu iş çok kötüye gidiyor ve süt ineklerinin kesiminin durduğu gün fiyatlar anormal zıplayacak demiştik” diyen Solakoğlu, fiyatların geldiği seviye ile ilgili şunları söyledi:
“Kemikli et fiyatları 100-120 liradan 180 liraya kadar çıktı; 200 lirayı da aşıp 300 liraya doğru ilerler. Kıymanın kilosu zaten 300 liraya dayanmış durumda. Bir sonraki eşikte 320 TL, 350 TL ve 370 TL derken 400 TL’ye çıkmak zorunda kalacak.”
‘‘Fiyatlar ithalatla baskılanmaya çalışılıyor”
Yapılan en büyük hatalardan birinin de, süt üreticisi litre başına zarar etmeye devam ederken süt fiyatlarının daha da aşağıya çekilmesi olduğunu belirten Solakoğlu;
“Et fiyatlarının arttığının farkındalar ama bunun altında ‘seçime kadar baskılayabiliriz’ mantığının yattığını düşünüyorum. Bu da gerçekten artık hayvancılık için son nokta anlamına geliyor”
”Hala üretimi destekleyecek, teşvik edecek bir politika açıklanmadığı gibi fiyatlar ithalatla baskılanmaya çalışılıyor”
“Üreticilerle birebir yaptığımız görüşmelerde ‘lanet olsun, bu işi yapmayacağım, köyde otururum daha iyi’ şeklinde serzenişler duyuyoruz.”
”Birebir konuştuğumuz üreticiler ‘lanet olsun, artık bu işi yapmayacağım’ deyip bırakıyor. ‘Köyde otururum daha iyi’ diyor. Gerçekten de bugün bir hayvanı kestiğinizde elinize geçen parayı kur korumalı mevduata koyun daha iyi. Üretince zarar ediyorsunuz.”
Kahramanmaraş merkezli depremlerin hayvancılığa verdiği zararlara da değinen Solakoğlu ;
“Depremin yarattığı yıkım ciddi miktarda hayvanın yaralanmasına ve telef olmasına neden oldu. Üreticiler hayvanlarını bırakıp bir yere kaçamadılar. İlk dönemlerde hayvanını yok pahasına bazı fırsatçı tüccarlara verip kaçan insanlarımız oldu. Et ve Süt Kurumu (ESK) bu duruma hızlı müdahale etti ama… Organize ettiler bu durumu.
”Ancak çok sayıda çiftçi var ve bu insanlar hep yalnızlar, kendi kaderleriyle baş başalar.”
Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.