Mahruki Mersin’de “Ülkeni Eylemin ile Sev” Dedi

Mersin,Tarsus Lions Kulüpleri ve Mersin Sanayici İş Adamları Derneği (MESİAD) girişimiyle organize edilen “Nasuh Mahruki: Vatan Lafla Değil Eylemle Sevilir” söyleşisi Mersin Akdeniz İhracatçılar Birliği kongre salonunda gerçekleştirildi.Nasuh Mahruki’den önce organizasyona verdikleri katkılardan dolayı Lions Kulübü üyelerinden 118-U Yönetim Çevresi Genel Yönetmen Yardımcısı Bülent Şen ve Atatürkçü Kültür Dayanışma ve Eğitim Vakfı (AKDEV) Başkanı  Gül Karyaldız ve MESİAD Başkanı Ahmet Akkurt konuşmalarını yaptılar. Radisson Blu Otel Yönetim Kurulu Başkanı Cenk Kütük ise söyleşiye katılamadığı için konuşmasını yapamadı. Konuşmaların ardından Nasuh Mahruki kürsüye davet edildi.

Mahruki, söyleşisinde AKUT’un kurulduğu günden bugüne kadar ki en önemli iki temel görevinin hayat kurtarmak ve doğal afetler ve hayat kurtarma konusunda toplumu bilinçlendirmek olduğunu dile getirirken bu görevleri ‘Gönüllülük, Karşılıksız Yardımseverlik, İnsan Hayatına Değer Vermek,  Dürüstlük ve Güvenilirlik’ temellerinde gerçekleştirdiğini örneklerle katılımcılara anlattı.

Mahruki, AKUT’un kurulduğu günden itibaren bir sivil toplum örgütü olarak alanında geliştirdiği en önemli üç yaratıcı vizyondan ilkinin 1994 yılında Bolkar Dağı’nda iki dağcının kaybolması ile başlayan olaylar zinciri sonrasında yapılan çalışmalar ile  ülkenin doğa sporları geleceğini önceden okumak ve bu konuda önlemler almak olduğunu söyledi. Bunun ardından gelen çalışmalar sonucunda AKUT’un yarattığı ikinci yaratıcı vizyonun, Arama-Kurtarma gibi çok karmaşık dalları olan bir disiplinde, yönetim, planlama, lojistik, malzeme, finans, eğitim ve hazırlıklı olmanın önemi ve gerekliliği üzerine yaptığı çalışmalar olduğunu söyleyen Mahruki, 1995 yılında başlattıkları arama öğrenme çalışmaları sonucunda da Türkiye’de çok ciddi bir doğal afet ve felaket potansiyelinin ortaya çıktığını ve 3. yaratıcı vizyon olarak da Türkiye’de bulguladıkları ciddi risk haritası olduğunu söyledi. Bunu ilk bulguladıklarında Türkiye’nin bu konuyu hiç konuşmadığını ve bu potansiyelin farkında olunmadığını söyleyen Mahruki, Türkiye’nin bu potansiyeli 1999 yılındaki İzmit depremi ile fark etmeye başladığını dile getirdi. Mahruki bu girişin ardından 20’li yaşlarında bir avuç erkek ve kadın tarafından kurulan AKUT’un o günlerden, hiç bir devlet desteği almadan, şu anda uluslararası kurtarma operasyonlarına katılabilen çok yönlü bir sivil toplum örgüte gelme sürecini katılımcılara renkli ve ilham verici bir sunum ile anlattı.

 

Yanıt Ver

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.