Milli Eğitim Bakanı Çubukçu: 6. ve 7. Sınıflarda SBS’yi Kaldırdık
Seviye Belirleme Sınavı’nın, özellikle 11-14 yaş aralığındaki çocukları olumsuz etkilediğine dikkat çeken Çubukçu, “Bunun yanı sıra bakanlığım ve şahsım, konuyla ilgili öğrenci ve velilerden sayısız mektup aldık. Bu da sistemi gözden geçirmeye, olumlu ve olumsuz yönleriyle Seviye Belirleme Sınavları’nın eğitim sistemimiz içindeki yerini tespit etmeye yönelik Bakanlığımızca yapılan çalışmaları pekiştiren bir husus oldu.” diye konuştu.
Yaklaşık bir yıldır bu konu üzerinde çalıştıklarını ve tüm paydaşlarla konuyu ayrıntılı olarak görüştüklerini belirten Çubukçu, şöyle devam etti: “Yapılan tüm bu çalışmalar sonucunda, seviye belirleme sınavının genel olarak öğrenci, veli, öğretmen ve okul sistemi üzerinde olumlu örneği bulunmakla birlikte, olumsuz özelliği de bulunduğu tespit edildi. Bunların en önemlilerinden biri, çocuklarımızın sınav odaklı çalışmaktan sosyal etkinliğe vakit ayıramamaları. Ben gittiğim bir çok yerde, ‘kızım keman kursunu bıraktı’, ‘oğlum basketbol kursunu bıraktı… Siz de bunları yakından biliyorsunuz.”
SBS, 6. VE 7. SINIFLARDA KADEMELİ OLARAK KALKIYOR
Bu sonuçlar değerlendirildiğinde, Seviye Belirleme Sınavı’nı 6. ve 7. sınıflarda kademeli olarak kaldırma kararı aldıklarını hatırlatan Çubukçu, “Sarmal yapı içeren müfredat doğrultusunda Seviye Belirleme Sınavı, sadece 8. sınıfta yapılacak ve 8. sınıf konularından sorumlu olacaklar.” dedi.
Yeni düzenleme ile 2010-2011 eğitim öğretim yılında 6. sınıfta başlayan öğrencilerin sınava girmeyeceğini dile getiren Çubukçu, “Bu öğrenciler, 2011-2012 yılında da 7. sınıf öğrencisi olarak sınava girmeyecekler. Fakat, bu yıl 6. sınıfta olup, eski sisteme uygun olarak sınava giren öğrencilerimiz, 7. ve 8. sınıflarda da sınava girecekler. Bu yıl 7. sınıfta olup SBS’ye katılan öğrencilerimiz yine eski sisteme uygun olarak 8. sınıfta da sınava girip, bu şekilde ortaöğretim kurumlarına yerleşecekler.” diye konuştu.
SİSTEM İLE ÖĞRENCİLER AŞIRI STRES VE KAYGIDAN UZAKLAŞMIŞ OLACAK
Çubukçu, yeni sistem ile öğrencileri ‘sınavdan değil ama sınav odaklı bir sistemden, aşırı stres ve kaygıdan uzaklaştırmış olunacağını’ umut ettiğini ifade etti. Çubukçu, “Velilerimizin sırtındaki büyük ekonomik yükü de kaldırmayı hedeflediğimizi belirtmek isterim.” şeklinde konuştu.
Yeni düzenlemenin, ortaöğretimin yeniden yapılandırılması çalışmalarını desteklediğini kaydeden Çubukçu, “Dolayısıyla Seviye Belirleme Sınavı’nda yapmış olduğumuz bu düzenleme bir geriye dönüş olarak algılanmamalıdır.” diye konuştu.
Çocukların sınavda elde ettikleri başarıların hayat başarısı olarak algılanmaya başladığına dikkat çeken Çubukçu, “Bu yanlış algının da kaldırılması gerektiğine inanıyorum. Sınavda elde edilen başarının, hayattaki başarı ile aynı anlama gelmediğinin altını çizmek istiyorum.” dedi.
Öğrencilerin kişisel gelişimini ve sosyal katılımını öncelikli kılan; genel ortaöğretimle mesleki ortaöğretim arasında yatay ve dikey geçişleri sağlayan daha etkin bir yapıya gereksinim duyulduğunun açık olduğunu vurgulayan Çubukçu, şöyle devam etti: “Ortaöğretimde gerçekleştirilecek olan yeniden yapılanma ile önümüzdeki yıllar içerisinde genel liselerin tamamı Anadolu Liselerine ve Meslek Liselerine dönüştürülecek, okullar arasındaki niteliksel farklılıklar bu şekilde ortadan kaldırılacak, okul çeşitliliği de en aza indirilecektir. Böylece sınavlara duyulan ihtiyaç da minimuma düşecektir.”
Çubukçu, konuşmasında, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda, çocukların kendisinden bayram hediyesi olarak SBS’lerin kaldırılmasını istediğini de hatırlattı.