Mucizevi Çiçek RAFLEZYA

Dünyanın en büyük çiçeği Endonezya’da yaşıyor. Bu çiçek Raflezya olarak isimlendiriliyor. Özellikle Sumatra ve Borneo adalarında yaşayan ve tropik bir orman bitkisi olan bu çiçek, büyüklüğü kadar aynı zamanda kötü kokusuyla da ünlü.

Çiçek, 1818 yılında ingiliz kaşifler Sir Thomas Stamford Raflles ve Dr. Joseph Arnold tarafından keşfedilmiş. Çiçek yerel dilde ‘‘Bunga Patma’’ olarak çağırılıyor. Bunun anlamı ise Bereket. Bazı kayıtlarda ise ‘‘Ceset Nilüferi’’ ya da ‘‘Kadavra Çiçeği’’ olarak ta geçiyor. Bu çiçek oldukça nadir bulunuyor ve bir mucize olarak nitelendiriliyor. Yaprakları yaklaşık1 metre boyunda. Ağaçların üzerinde yaşayan bu çiçek, fotosentez yapmıyor. İhtiyaç duyduğu besinleri, ağaçlardan temin ediyor. Tohumu yok ve bir parazit olarak yaşıyor. Çiçeğin açma evresi de oldukça ilginç.

Çiçek açmadan önce aylarca olgunlaşma sürecinden geçiyor. Olgunlaşma sürecinde bir lahanayı andıran bu ilginç çiçek, bu evresini tamamladıktan sonra devasa ve muhteşem görünümlü yapraklarını açmaya başlıyor. Fakat iri gövdesi sizi yanıltmasın; ömrü çok kısa. 3-5 gün sonra çamur gibi bir görünüm alıyor, ardından da çürümeye başlıyor. Büyümesi için yeterli ısı ve suyu bulması gerekiyor. Ayrıca sadece ocak sonundan şubat ortasına kadar görülebilmekte.

Bu ilginç çiçeğin ömrü çok kısa olduğu için karşılaşmak ta çok zor. Turistlere bu çiçeği göstermek için ormanlarda Raflezya arayan rehberler bulunuyor, çünkü ”Raflezya” solduktan sonra bir daha aynı yerde açmıyor. Onu bulmak için ormanın diğer bölgelerine gitmek gerekiyor.

Kaynak ve fotograflar: http://www.parasiticplants.siu.edu/Rafflesiaceae/Raff.leonardi.page.html

                                               http://www.forumalev.net

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yanıt Ver

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.