‘O Tarihin Çöp Kutusunda Yerini Almıştır’
12 Eylül 1980 darbesi nedeniyle o zamanki Genel Kurmay Başkanı Kenan Evren ile dönemin Hava Kuvvetleri Komutanı Tahsin Şahinkaya’nın yargılandığı mahkemenin 2. celsesi bu gün Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesinde yapıldı.
CHP Sivas milletvekili Azimet Köylüoğlu o dönemde Sivas milletvekili olduğunu , darbenin aslında 1978 yılının 12 eylülünde gerçekleştirilmek istendiğini fakat Amerika’ya bir generalin gittiğini ve darbenin 1980 yılına ertelendiğini söyledi. Ankara’da Bayrak Garnizonun’da planlanan darbenin parolasının da ‘bayrak’ olduğunu belirten Köylüoğlu darbeden sonra o zamanki Konya Ordu Kumandanı Bedrettin Demirel’in ‘2 sene önce niye yapmadık 2000 çocuğumuz öldü’ diye demeç verdiğini söyledi.
Milletvekili olduğu halde sabahın saat 4:30 da evinden alındığını söyleyen Köylüoğlu , telefonlarının kesildiğini ve pencereden dışarı baktığında askerlerin mermilerinin namlusuna sürülmüş halde evine doğru çevrilmiş bir durumda evinin her yanının kuşattığını belirtti.’ 2 çocuğumun gözleri önünde evimden alındım ve 15 gün ailem benim nerde olduğumu bilmedi ‘dedi.
Köylüoğlu Evren için şunları söyledi:’ Evren ahı çıkmış bir general Evren’in alnında işkence yaptığı için insanlık suçu var. Bu onlara yeter. Onun için biz mahkemeye onları şikayet etmiyoruz. 12 Eylülde düdüğü çalıp parlamentoyu kapatan güç mahkemeye gelsin . Niye doktor raporuna sığınıyor. O tarihin çöp kutusunda yerini almıştır. Biz Evreni yargılamak için müdahil oluyoruz. Türkiye’yi bu duruma getirenler yargılansın:
Duruşmanın ilk gününde mahkeme salonunda Kenan Evren’in ve Tahsin Şahinkaya’nın duruşmaya gelmemesini eleştiren müdahil avukatlardan Fikret Babaoğlu Kenan Evrenin duruşmaya kafes içinde getirilmesi gerektiğini söyledi. Duruşmada usul tartışması yapıldığını belirten Babaoğlu ‘dava usul hukukumuza göre kesintisiz ve yüzyüze yapılmalıdır. Bu yüzden darbecilerin mahkemeden kaçmasını yanlış buluyoruz’ dedi . Balyoz ve Ergenekon davalarında da sanıkların hastane önlerinde kuyruğa giriyorlar, hiç bir inandırıcılıkları kalmadı’ dedi .
Müdahil Avukat Fikret Babaoğlu Türkiyenin son 30 yılına mal olmuş, 7 bin memurun yer değiştirdiğini , 30 bin memurun işinden edildiğini 192 kişinin işkenceden öldüğünü söyledi.
Geçmişte ‘onları asmayalım da besleyelim mi‘ diyenlerin halkın önüne çıkması gerektiğini belirten Babaoğlu referandumda kaldırılan 15. maddenin Kenan Evren ve diğer komutanların kendilerinine keyfi bir dokunulmazlık sağladığını , 13 tane sıkıyönetim komutanının ve 67 ilde sıkıyönetim komutan yardımcılarının olduğunu ve 15. maddenin kaldırılan 2. fıkrasına göre alt kademelerdekile in de yargılanması gerektiğini belirtti. Sistematik işkence yapıldığını belirten Babaoğlu ‘iddianamede 50 sayfada 32 çeşit işkence yöntemi saydım davada itiraz ettiğimiz konu işkence ve insanlığa karşı işlenen suçlardan dolayı dava açılmalı ‘ dedi.