Öztanrıöver: Zeytin Ağaçlarında Bölgelere Göre Farklı Budama Yapılmalı

ADANA-Zeytindostu Derneği Adana Bölge Temsilcisi Ziraat Yüksek Mühendisi Murat Öztanrıöver, zeytin üreticilerini yanlış budama konusunda uyardı. Zeytin ağaçlarında yapılacak budamanın bölgesel özellikler dikkate alınarak yapılmasını isteyen Öztanrıöver, “Diğer bölgeler için uygun ve faydalı olan bir budama şekli ve tarzı bizim bölgemiz için uygun olmaz.” dedi.
Budama yapılmasının ana sebeplerini “Fidanlara şekil verebilme, kök ve yeşil aksam dengesinin sağlanma, kuru dalların alınması, meyve verimini teşvik etmek ve kaliteli meyve elde etmektir.” diye sıralayan Öztanrıöver, özellikle, zeytin ağaçlarında 3 ila 5 yaşları arasında yapılacak şekil verme budamasının önemli olduğunu dile getirdi. Yapılacak yanlış bir uygulamanın telafisinin çok zor olduğunu ifade eden Öztanrıöver, üreticiye büyük zaman kaybettirebileceğini bildirdi. Adana da 2005-2006 yıllarında yaklaşık bir buçuk milyon zeytin fidanı dikildiğini anlatan Murat Öztanrıöver,“Dikilen fidanlar şu anda 4 yaşını aşmış durumdadır. Şekil verilme yaşları gelmiştir. Bu fidanlar kendi bölgemizin özellikleri göz önüne alınarak budanmalıdır. Ayrıca çeşitlerin özellikleri, dikim sıklığı, sulanabilirlik gibi kriterler de kayda alınmalı ve budamalar Ziraat Mühendisleri gözetiminde yapılamalıdır.” şeklinde konuştu.
Bölgede zeytin budamasında tecrübeli eleman olmadığı için üreticilerin diğer zeytin bölgelerinden eleman getirdiğini hatırlatan Öztanrıöver, şunları söyledi: “Bu budamacılar kendi bölgelerindeki uyguladıkları budama şeklini bizim bölgemizde de uygulayınca yanlış bir budama yapılmış oluyor. Örneğin, soğuk ve güneşi az alan yerlerde ağaçların gövdeleri fazlaca boşaltılarak güneş görmesi ve havalanması sağlanır. Bizim bölgemizde bu şekilde bir uygulama, gövde ve dallarda güneş yanıkları ve bu yanıklar sonucunda dallarda çatlamalar oluşturacağı gibi ağaçların kurumasına da yol açabilir.”

Yanıt Ver

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.