Polonya Cumhurbaşkanı Duda: Yargıda Değişiklik İçeren Yasaları İmzalayacağım

Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, Avrupa Komisyonunun AB Anlaşması’nın 7. maddesini devreye sokmasına ilişkin, yargıda değişiklik içeren yasaları imzalayacağını söyledi.

Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, Polonya Parlamentosu tarafından önceki hafta kabul edilen Yüksek Yargı ve Ulusal Yargı Konseyi’nde değişiklik içeren iki yasayı onaylayacağını açıkladı. Duda, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda düzenlediği basın toplantısında söz konusu yasaların devlet içindeki oligarşik yapının karşısında, devletin demokratikleşmesine hizmet edecek değişiklikler olduğunu, bu sebeple söz konusu düzenlemeleri imzalayacağını söyledi. Yargı çevrelerindeki elitlerden tatsız şekilde duyduğu Ulusal Yargı Konseyi’nin politikleşeceği eleştirilerinin kendisini şaşırttığını belirten Duda, kendisinin bu çevrelerden beklentisini şöyle dile getirdi:

“Her iktidarın görevi vatandaşlarına hizmet etmektir, bizlerin de temel rolü bu. Yargı çevrelerine de böylesi bir refleksi tavsiye ediyorum. Yargıçlar özel, üstün bir kast değil, vatandaşa hizmet etmesi gerekenlerdir, kendilerinden beklenen budur.”

Cumhurbaşkanı Duda, Avrupa Komisyonu’nun yargı bağımsızlığı ve hukukun üstünlüğünü çiğnediği gerekçesiyle 7. madde prosedürünü işleme koyma kararını da üstü kapalı olarak eleştirdi. İmzalamış olduğu Yüksek Yargı ve Ulusal Yargı Konseyi’nde değişiklik içeren 2 yasanın geçtiğimiz Temmuz ayında kendisi tarafından veto edilen şeklinden çok farklı olduğunun altını çizen Duda, düzenlemelerin bir önceki şekliyle emeklilik yaşını doldurmuş tüm yargıçların emekliye sevk edilmesini, yargıçların görevden alınması ve atanmasını Adalet Bakanı’nın kararına bırakıldığını söyledi. Cumhurbaşkanı Duda, geçtiğimiz hafta parlamentoda kabul edilen yüksek yargıda yeni konseylerin kurulmasını sağlayacak, yargıç sayısını arttıracak yeni düzenlemenin temmuz ayında veto ettiği yasa ile bir tutulmasının kendisini hayrete düşürdüğünü belirtti.
Avrupa Adalet Divanı ile birlikte birlik hukukunun doğru uygulanmasından sorumlu olan Avrupa Birliğinin yürütme organı Avrupa Komisyonu, Polonya’nın hayata geçirdiği yargıda reform paketiyle yargı bağımsızlığı ve hukukun üstünlüğünü çiğnediği gerekçesiyle AB Anlaşması’nın 7. maddesini devreye sokmuştu.
Avrupa Komisyonu, Polonya’da hukukun üstünlüğü ve yargı bağımsızlığının tehlikede olduğu gerekçesiyle bugün aldığı kararla tarihinde ilk defa üye bir ülkeye karşı AB anlaşmasının 7. madde prosedürünün işletilmesi kararı almıştı. Buna göre Polonya’ya karşı ekonomik ve politik yaptırımları beraberinde getirebilecek bu karar, ilkin AB Bakanlar Konseyi’nde görüşülecek. Burada 22 ülkenin onay vermesi durumunda konu Avrupa Devlet ve Hükümet Başkanları Konseyi’ne gelecek. Ancak Başkanlar Konseyi’nden bir yaptırım kararı çıkabilmesi için kararların oybirliğiyle alınması gerekiyor. Zira Macaristan bugün yaptığı açıklamada Avrupa Komisyonu’ndaki “bu göstermelik ve adaletsiz olan politik soruşturmada” Polonya’yı koruyacağını deklare etti, bu da Konsey’den fiili herhangi bir yaptırımın çıkmayacağı anlamına geliyor.

Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.