Romanlar Haklarının Peşinde

Roman Hakları Derneği tarafından gerçekleştirilen panelden toplu fotoğraf ( G. Hakan Koçman / Epochtimes)
Roman Hakları Derneği tarafından gerçekleştirilen panelden toplu fotoğraf ( G. Hakan Koçman / Epoch Times)

Türkiye çapında Romanlar ile ilgili hak ihlalleri hakkında en geniş çaplı çalışmalardan birini gerçekleştiren Roman Hakları Derneği elde ettiği verileri Roman STKlar ile paylaştı.

Türkiye Roman Hakları Forumu (ROMFO) bileşenlerinden Roman Hakları Derneği, Açık Toplum Vakfı hibesi ve Sivil Düşün katkıları ile gerçekleştirmekte olduğu “Bizim de Hakkımız Var” adlı proje kapsamında Ankara Gordion Otle’de bir panel düzenledi. Romanlara yapılan ana hak ihlalleri alanları ile bu hak ihlallerinin cezasız bırakılması konusunu araştırmak üzere tasarlanan 12 aylık projenin çıktılarını ve bu konuda uzmanların ve konuya müdahil Romanların görüşlerini aktarmayı amaçlayan panele pek çok Roman STKsı ile birlikte Romanlar ve insan hakları  konusunda çalışan aktivist, sanatçı ve STK temsilcileri katıldı.

Panel Anakara’da Yaaşayan Romanların Meslekler ve Yaşamı adlı belgeselin gösterimi ile başlandı. Roman Hakları Derneği Yücel Tutal’ın projeyi tanıtmasının ardından panele geçildi. Panelin ilk oturumu Türkiye’de ve Dünya’da Cezasızlık ve Örnekleri başlığı altında yapıldı ve bu oturuma konuşmacı olarak İnsan Hakları Ortak Platformu (İHOP)  Koordinatörü Feray Salman, Sosyal Belgesel Fotoğrafçısı Kemal Vural Tarlan katıldı. Bu oturumun moderatörlüğünü AB Türkiye Delegasyonu’ndan Sema Kılıçer yaptı. İkinci oturumda ise Selendi ve İznik Davaları Üzerinden Romanlara Yapılan Ayrımcılık ve Cezasızlık başlığı ele alındı ve bu oturuma da Avukat Hilak Çelik ve Hilal Küey ile birlikte Deray Bukey Uzer ve Uşak Üniversitesi’nden A. Çağlar Deniz katıldı.

Romanların Yaşadığı Başlıca Sorunlar ve Ayrımcılıklar oturumundan kare (Fotoğraf: G. Hakan Koçman / Epoch Times)
Romanların Yaşadığı Başlıca Sorunlar ve Ayrımcılıklar oturumundan kare (Fotoğraf: G. Hakan Koçman / Epoch Times)

Öğleden sonraki oturumda ise Romanların Yaşadığı Başlıca Sorunlar ve Ayrımcılıklar konusunda istihdam başlığı altında Akdeniz Roman Dernekleri Federasyonu Başkanı ve ROMFO Dönem Başkanı Ali Daylam, ROMFO bileşenlerinden Marmara Roman Dernekleri Federasyonu Başkanı Sinan Karaca, barınama başlığı altında Avrupa Roman Hakları Merkezi (ERRC) avukatlarından Sinem Hun katıldı ve bu oturumun moderatörlüğünü de AB Türkiye Delegasyonu’ndan Eser Canalioğlu yaptı.  Roman Kadın ve Çocukların Karşılaştığı Sorunlar başlığı altındaki oturuma ise Gündem Çocuk Derneği’nden Ezgi Koman, Sanat Atölyesi’nden Figen Kelemer, ROMFO bileşenlerinden İzmir Çağdaş Romanlar Derneği Başkanı Halit Keser konuşmacı olarak katıldı ve bu oturumun moderatörlüğünü de Şahin Antakyalıoğlu üstlendi.

Son oturum ise Medyada Romanlar başlığı tartışıldı ve bu oturumda Bianet.org haber sitesinden muhabir Nilay Vardar, ERRC’den Sinan Gökçen ve gazetemiz editörü G. Hakan Koçman konuşmacı olarak katıldı.

Roman Ödülleri

Panelde ayrıca Roman ödülleri de dağıtıldı. Roman Onur Ödülü’nü Roman aktivist Hacer Foggo alırken, Çingene Onur Ödülü’nü “Türkiye’de Çingene Olmak” kitabının yazarı Mustafa Aksu aldı. Roman Dostu Avukat Ödülü Hilal Küey ve Hilal Çelik’e beraberce verilirken Roman Dostu Gazeteci Ödülü’nü ise Bianet.org sitesi muhabiri Nilay Vardar aldı.

Romanlar hemen hemen her alanda ayrımcılık ile karşı karşıya

Roman Hakları Derneği Başkanı Yücel Tutal proje dahilinde 11 ile giderek yerinde araştırmalar yaptıklarını ve Romanların en çok hak ihlaline uğradıkları alanların istihdam, kentsel dönüşüm ve eğitim olduğunu vurguladı.  Bu alanlarda Romanların çok ciddi mağduriyetlere uğradıklarını söyleyen Tutal, Romanlara karşı yapılan ayrımcılığın yaygın olduğunu ve bu proje ile birlikte bu ayrımcılıkları somutlaştırdıklarını ifade etti. Bu veriler doğrultusunda da gelecekte Romanlara karşı yapılan hak ihlalleri konusunda da çalışmalar başlatacaklarını belirtti.

Yanıt Ver

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.