Seçim Sonuçlarının Düşündürdükleri

Türkiye 14 Mayıs seçimleri sonuçlandı.

Cumhurbaşkanlığı seçimleri ikinci tura kaldı ve Cumhur İttifakı Adayı R. Tayyip Erdoğan oyların yüzde 49.50’sini alarak birinci turu önde kapadı.

Kemal Kılıçdaroğlu ise oyların yüzde 44,89’unu alarak Erdoğan’ın neredeyse beş puan gerisinde kaldı.

Sinan Oğan ise aldığı oy ile siyasete yeniden dahil olarak yeni bir lider olarak ortaya çıktı.

Bu sonuçlar araştırma şirketlerini de yalancı çıkarttı.

Şimdi önümüzde ikinci tur var. İkinci tura Erdoğan ciddi bir psikolojik üstünlük ile girecek. Millet ittifakı seçmenlerinin morali bozuk. Kılıçdaroğlu için ise ikinci turu almak hiç kolay olmayacak. İkinci turu almak birinci turu almasından çok daha zor olacak.

Sonucu hep beraber göreceğiz ama bu sürecin sonunda Kemal Kılıçdaroğlu da kazansa Türkiye’de politik süreç pek çok şeye gebe.

Cumhur İttifakı’nın toplam milletvekili sayısı 267 AKP ve 50 MHP milletvekili olmak üzere toplamda 317. Cumhur İttifakı meclis çoğunluğunu sağlamış durumda.

Millet İttifakı milletvekili sayısı ise 169 CHP ve 44 İYİP olmak üzere toplamda 213.  

CHP listelerinden DEVA’dan 15 isim milletvekili oldu. SP ise 9 milletvekili çıkardı. Gelecek Partisi’nden 10 isim Meclis’e girdi. Demokrat Parti’den 3 isim CHP listesinden milletvekili seçildi.  CHP listesinden seçime giren Türkiye Değişim Partisi Genel Başkanı Mustafa Sarıgül de milletvekili oldu

CHP’de 2018’de yüzde 22.65 oy oranıyla Meclis’e 146 milletvekili ile girmişti. Bu seçimde yüzde 25,33 oy oranıyla  ortak liste ile169 milletvekili çıkardı ama kendine ait sandalye sayısı 130 oldu. Yüzde 2,68’lik bir artış için büyük bir fedakarlık.

Bu tablo bütün Millet İttifakı seçmenlerini ve özellikle CHP seçmenini düşündürüyor.

CHP ve Kemal Kılıçdaroğlu için şimdi oturup düşünme zamanı. Bu ittifak CHP’ye kazandırdı mı yoksa kaybettirdi mi?

Önümüzdeki süreçte Millet İttifakı seçimlere kadar gösterdiği uyumu gösterebilecek ve tek bir blok halinde muhalefeti sürdürebilecek mi?

Bir yol kazası olursa CHP’nin durumu ne olacak?

Eğer sürdüremezlerse Türkiye’yi neler bekliyor?

Böyle bir durumda Türkiye’nin önündeki gündemler neler olacak?

Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.