Sert Hava Koşulları Çin’de Tahıl Fiyatlarının Fırlamasına Yol Açtı
Çin’de meydana gelen kuraklık, kar fırtınaları ve son zamanlarda meydana gelen seller, bu sene hasadın azalmasına ve neredeyse yok olmasına yol açtı ve tahıl fiyatlarının yükselmesine sebep oldu.
Umudun Sesi Radyosuna konuşan ve Çin Sosyal Bilimler Akademisi Tarımsal Kalkınma Enstitüsünde araştırmacı olan Li Guoxing konuşmasında “Tahıl fiyatlarının artması ülke çapındaki bir olaydır. Buğday, pirinç, soya fasulyesi ve mısır üretimi aşağıya düştü. Geçmişte, bir jin (yaklaşık bir pound) pirincin fiyatı bir yuna kadardı. Şu anda iki yuana fırladı” diyerek durum hakkındaki görüşlerini bildirdi.
Çin’deki anormal hava şartlarının yanı sıra, Li Guoxing, tahıl kıtlığına ve yüksek tahıl fiyatlarına etki eden bazı faktörlerden de bahsetti. Çin’deki endüstriyel kalkınmanın ekilebilir arazileri etkilediğini ve bu yüzden hasatında bu durumdan etkilendiğini söyleyen Guoxing, bu yüzden üretim maliyetlerinin de arttığını bu yüzden de bu fiyatların ortaya çıkmaya başladığını dile getirdi. Bu yüzden birçok insanın bu ürünlerden çok miktarlıda satın aldığını ama çok azını sattıklarını ve şu anda fiyatların artmasını da beklediklerini sözlerine ekledi.
Dahası, Guoxing küresek ısınmanın üretimi ve diğer tahıl üreten ana ülkelerden yapılan ihracatı da azalttığını
söyleyerek bunun da Çin’de kıtlığa ve fiyatların artmasına sebep olduğunu söyledi.
Seller ve Kıtlık
Yakın zamanlarda feci şeklide sel altında kalan ve kuzeydoğuda bir endüstri kenti olan Jilin şehrinde yaşayan bir vatandaş, Umudun Sesi Radyosu’na doğal afetlerin hasadı çok kötü etkilediğini söyledi. Sellerin Jilin’de hiçbir hasat yapılamamasına sebep olduğunu, bu yüzden oralarda fiyatların arttığını söyledi.
Li Guoxing seller hakkında, “Sel bir faktör ama etkileri kuraklık kadar fazla değil. Ayrıca bu ilkbaharda kuzey Çin’de özellikle düşüktü, bu yüzden birçok yer hasat toplamayı erteledi. Kuzey Çin tahıl üretiminde ana merkezlerden biri olduğundan, bu da ürünleri olumsuz olarak etkiledi” dedi.
Küresel Tahıl Fiyatları Yükseliyor
Li Guoxing küresel ısınmanın tahıl üreten birçok ana ülkeyi ve üretim fazlası tahıl ihraçlarını etkilediğini ve bunun da tahıl fiyatlarının yükselmesine sebep olduğunu söyledi.
Dünyanın en büyük üçüncü tahıl üreticisi ve ihracatçısı olan Rusya tahıl ihraç etmeyi durdurdu ve bu durum dünya çapında tahıl işlemlerinin fırlamasına yol açtı. Ayrıca tahıl ihraç eden Ukrayna da birçok siparişi iptal etti.
Li Guoxing konu ile ilgili olarak “Tahıl fiyatları uluslar arası pazarda yüzde 50 oranında arttı ve işlemleri de en azından yüzde 80 fazlalaştı. Çin’de yılın ilk yarısında yüzde 12.7 oranında büyüdü. Bunun sebebi çoğunlukla hava koşullarıdır. Rusya’da kuraklık, Ukrayna’da fırtına ve seller ve A.B.D. ve Kanada’da kötü hava koşulları vardı. Bu ülkelerde en azından %10 hasat düştü” dedi.
Çin’in Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu’nun 8 ağustos tarihinde yayınladığı verilere göre, tahıl, pirinç ve mısır fiyatları Şubat ayından Temmuz ayına kadar sırasıyla yüzde 1.22 , yüzde 6.73 ve yüzde 15.12 oranında arttı. En fazla artış mısırda görüldü. Sadece Temmuz ayında, yüzde 4.24 oranında arttı.
Çin bir zamanlar en önde gelen mısır ihracatçılarından biriydi. Resmi rakamlar ihrac edilen mısırın 2006 yılından 2009 yılına kadar üç milyon tondan 130 bin tona düştüğünü, bu sene ise Çin’in Amerika’dan 12 milyon ton mısır ithal ettiğini gösteriyor.
Devletin resmi televiyonu olan Çin Merkezi Televizyonu, endüstrinin önde gelen isimlerinin gelecek yılda mısır ithalarının artacağını ve bu rakamın 5.8 milyon tona ulaşabileceğini söylediklerini bildirdi. 2015 yılında bu rakamın 15 milyon tona çıkması bekleniyor.