Şifalı Bitkilerin Kimyasal İlaçtan Farkı

Getty Images
Getty Images

Dünyanın en eski 5000 yıllık Çin Tıbbında, eski Mısır, Hint, Arap ve Yunan Tıbbında şifalı bitkiler yoğun olarak kullanılmaktaydı. Dünyanın her yerinde eskiden insanlar şifalı bitkiler ile tedavi oluyordu. Ülkemizde de şifalı bitkilerin geçmişte önemli bir rolü vardır ve şifalı bitkileri yoğun olarak kullanan hekimlerden biri ise meşhur Lokman Hekimdir.

Peki, modern kimyasal ilaçlar ve modern tıp nasıl gelişti? 1900’lerin başlarında endüstrileşmenin yoğunlaşmasıyla modern Batı tıbbı eski Yunan tıbbından esinlenerek gelişti. Batıdaki Latince Medicine (Tıp), Yunan kökenli kelime olup ‘doktor sanatı’ veya ‘iyileştirme sanatı’ anlamına gelmektedir.

Peki, aradaki fark nedir? Şifalı bitkilerin içinde 24 kimya maddesi bulunmaktadır ve modern haplar en fazla 12 kimya maddesi içerir. Bu, şifalı bitkilerin insan vücudunu daha geniş kapsamda iyileştirme gücüne sahip olduğu anlamına gelir. Özetle baş ağrısı için kullanılan bir şifalı bitki aynı zamanda mideye de iyi gelir ve baş ağrısı mideden kaynaklanıyorsa bu daha hızlı iyileşme sağlar. Modern ilaçların böyle bir özeliği yoktur.

Diğer önemli bir fark ise bitkilerin doğal olmasıdır. Yani birçok bitkinin vücuda hiçbir yan etkisi yoktur. Örneğin ıhlamur, melisa, papatya, kuşburnunun hiçbir yan etkisi yoktur. Modern ilaçların ise birçok yan etkisi mevcuttur ve uzun süre kullanılan kimyasal ilaçlar mide, karaciğer ve böbrek gibi hassas organlara büyük zararlar verir.

Antibiyotik, kortizon, penisilin gibi ilaçlar çok fazla kullanıldığında vücuttaki mikropların bunlara karşı bağışıklık kazandığı ve vücuda  zarar verdiği bilinen bir gerçektir. Ülkemizde birçok insan bilinçsiz bir şekilde, en ufak bir öksürük ve soğuk algınlığında hemen antibiyotiğe sarılıyor ve geçmişte yapılan nane-limon çayını unutuyorlar.

Günümüzün en büyük şikayetlerinden biri şüphesiz depresyondur. Depresyona en iyi gelen doğal çözüm ise sarı kantoron bitkisidir. Birçok Avrupa ülkesinde bu bitki bir ‘doğal antidepresan’ olarak kullanılıyor. Ülkemizde çok sayıda kaliteli bitki yetişmektedir. Dünyanın en kaliteli kekiği Türkiye’de bulunmaktadır. Kekik ve meyan kökü yurtdışına en fazla ihraç edilen bitkilerdir.

Peki, neden kimyasal tıp bu kadar baskın? Çünkü ilaç sektörü önemli bir ekonomik güce sahip. Sadece Viagara’dan elde edilen yıllık gelir 1,3 milyar Euro’dur. Yani, dünya kimyasal ilaç pazarı trilyon Euro büyüklüğündedir. Ancak son zamanlarda ilaç sektöründe de olumlu yönde bir gelişme vardır. Büyük şirketler daha fazla doğal hammaddeye veya tamamen doğal ürünlere yöneliyor. Tüketicilerin doğal ürünlere talebi arttıkça, şirketler de buna yönelecektir.

Yanıt Ver

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.