Şike davasında Aziz Yıldırım’a ceza yok
Vatan gazetesinde Tayfun bayındır imzası ve ‘Yıldırım’a ‘sıfır’ ceza’ başlığıyla çıkan habere göre 3 Temmuz 2011’de başlayan ‘şike’ operasyonu ile ilgili TFF Etik Kurulu’nun hazırladığı kritik rapor tamamlandı ve hazırlanan ilk raporda şikenin var olduğuna dair kanaati oluşan Etik Kurulu’nun dosya ve belgelerin tamamını inceledikten sonra durumun ‘vahim’ olmadığına karar verdiği bildirildi.
Söz konusu haberde, kurulun, tutuklu olan Fenerbahçe Muhasebe Müdürü Tamer Yelkovan dışındaki herkesin savunmalarını aldığı, Aziz Yıldırım’la da biri 4, diğeri 6 saat süren 2 görüşme yaptığı, ayrıca Şekip Mosturoğlu, Gümüşdağ, Serdal Adalı, Tayfur Havutçu, Ümit Karan gibi tahliye olmuş zanlıların da savunmalarının alındığı bilgisi verildi.
‘Kurula yakın bir kaynak’tan alınan bilgiye dayandırılan haberde, Etik Kurulu’nun, “İlk raporu savcılığın gönderdiği belgeler ve bantlara dayanarak hazırlamıştık. Ancak yeni belgeler ve bantların tamamı gelince gördük ki, sahaya yansımış herhangi bir faaliyet yok” beyan bildirildiği de söylendi.
Haberde, Etik Kurulu’nun hazırladığı raporla ilgili kulislerde konuşulan çarpıcı detaylar şu şekilde yer aldı:
— 6 ay hapis yatan Beşiktaş Teknik Direktörü Tayfur Havutçu’nun TFF’ye ilk gönderilen belgelerde sadece 3 telefon konuşması yer alıyordu ve konuşmaların tamamı gözükmüyordu. Son gelen belgelerde ise Havutçu’nun toplam 35 telefon görüşmesi yer aldı ve Etik Kurulu yaptığı incelemede, konuşmaların tamamını inceleyerek “suç unsuru”na rastlayamadı.
— Aziz Yıldırım’ın da Etik Kurulu üyelerine “Bu soruşturma şikeyi ortaya çıkarmak için değil, sadece beni durdurmak için yapıldı” söylemini tekrarladığı belirlenirken, karanlık noktaları aydınlatan Yıldırım’a “şike” sebebiyle isnat edilecek suç olmaması yüksek ihtimal haline geldi.. Örneğin şu an Metris’te yatan Tamer Yelkovan’ın savunmasının alınmama nedeni enteresan: Fenerbahçe Kulübü’nden dışarıya yapılan para ödemelerinin hepsi usülüne uygun ve belgeli.
— Kurulun sadece İlhan Ekşioğlu – Ali Kıratlı ilişkisini çözmekte zorlandığı dile getiriliyor. Ancak herhangi bir para trafiğinin veya şike görüşmesinin içinde yer almaması Yıldırım’ın suçlamaların dışında kalmasını sağlıyor.
— Kurulun raporuna göre karar verecek olan TFF’nin kulüpler ile kişileri ayırarak, kulüplere verilecek cezaya kendisinin karar vermesine; ancak kişilerin cezalarının Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu tarafından verilmesine kesin gözüyle bakılıyor. Hakkında şikeye karışmakla ilgili herhangi bir belge veya somut delil bulunamayan Aziz Yıldırım’ın eldeki dosyaya göre hak mahrumiyeti cezası alması bir hayli zor gözüküyor. Ancak Şike Davası içinde yer alan herkesin durumunun aynı olmadığı, PFDK’nın bazı isimlere ağır hak mahrumiyeti cezaları vereceği öne sürülüyor
Federasyonun, raporun kendisine ulaşmasından sonra kararını birkaç gün içinde açıklayacağı belirtilirken, iddialarla ilgili devam eden yargılamanın bir sonraki duruşması ise 30 Nisan’da.