Hindistan ve Çin arasındaki gerginlik tırmanmaya devam ediyor. Geçtiğimiz haftalarda her iki ülke de komşu ülkenin gazetecilerini sınır dışı ederek, birbirlerinin medyasının neredeyse tüm erişimini kesti.
Bu ay başkent Yeni Delhi’den gelen bir kararla, Çin’in resmi haber ajansları Xinhua ve China Central Television için çalışan iki gazeteci vizeleri uzatılmayarak, ülkeyi terk etmeye zorlandı. Bilindiği üzere bu anlaşmazlıklar birkaç yıldır devam ediyor.
Geçtiğimiz Aralık ayında Yeni Delhi’den gelen talimatla, Çin devlet televizyonunda çalışan bir muhabirden vizesinin halen geçerli olmasına rağmen, hiçbir uyarı ya da açıklama yapılmadan 10 gün içinde Hindistan’ı terk etmesini istendi.
Buna karşılık olarak Pekin, aynı şekilde Hintli gazetecilerin ülkeye girişine izin vermedi.
Geçen ay, Hindistan’ın ‘Hindu’ gazetesi ve Yeni-Delhi’nin resmi yayın kuruluşu ‘Prasar Bharati’de çalışan ve Çin’de görev yapan muhabirlerin, yurt dışına çıktıktan sonra Çin’e dönmelerine izin verilmedi. ‘Hindustan Times’ için çalışan bir muhabire de sahip olduğu basın kartının artık geçerli olmadığı söylendi.
“Top Çin’de”: Tartışmalı sınır bölgesi ilişkiyi zedeliyor
Olayların fitilini ateşleyen, Haziran 2020’de Hindistan ile Çin arasında gerçekleşen ölümcül sınır çatışmasıydı. Zaman geçtikçe BRICS-Grubu üyesi iki devlet arasındaki ilişki, içinden çıkılmaz bir anlaşmazlığa dönüştü.
Son aylarda Pekin, Hindistan’ın Arunaçal Pradeş eyaletindeki bazı yerleşim yerlerinin adını değiştirdi. Çin Komünist Partisi (ÇKP), ilhak ettiği bu yerleşim yerlerine Güney Tibet adını vererek, o bölgenin nerdeyse tamamı üzerinde hak iddia ediyor. Özellikle stratejik açıdan önemli dağlarda ve yollarda, gizlice askeri üsler kuruluyor ve böylece Hindistan toprakları giderek daha fazla ilhak ediliyor.
Hindistan Dışişleri Bakanı S. Jaishankar yaptığı bir açıklamada, ancak iki ülkenin ortak sınırında barış tekrar sağlandığında ilişkilerinin normale döneceğini belirtti.
Yeni Delhi’deki Jawaharlal Nehru Üniversitesi’nde uluslararası ilişkiler profesörü olan Srikanth Kondapalli, Wall Street Journal’la yaptığı bir röportajda: “Top Çin’de. Şayet ilişkilerin düzelmesini istiyorlarsa, önce işgal ettikleri bölgeyi boşaltmaları gerekiyor” dedi.
Hindistan ABD’den yardım bekliyor
Hindistan, Pekin’in Hindistan üzerindeki etkisini azaltmak için başka önlemlere de başvurdu. Ülkede TikTok ve WeChat de dahil olmak üzere, Çin kaynaklı birçok sosyal medya platformunu yasaklandı.
Hindistan ayrıca Avustralya ve Japonya’nın da dahil olduğu, ABD liderliğindeki Dörtlü Grup’a katıldı. Çin 1750’den beri dünyanın en kalabalık ülkesi unvanını taşımaktadır. Ancak Nisan ayından bu yana Hindistan’ın nüfusu Çin’i geçti. Uzmanlara göre bu durum Çin’in ekonomik performansını ve iki ülke arasındaki güç dengesini etkileyebilir.
Yazan: Susan Berg, The Epoch Times Almanya
Çeviren: Evren Durmaz, The Epoch Times Türkiye
Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.