Sokak Hayvanları Kanun Teklifi Ertelendi!

Sokak köpeklerinin uyutulmasını(öldürülmesi) da içeren kanun teklifinin TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu’nda 18 saat süren görüşmeleri sonucu ilk 3 maddesi kabul edildi.

Kanun teklifinin ilk üç maddesi AKP’li ve MHP’li milletvekillerinin oylarıyla kabul edildi.Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu’nda; kamuoyunda sokak hayvanlarına “ötanazi” yapılmasına yol açacak kanun olarak bilinen, 17 maddeden oluşan Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin görüşmeleri yaklaşık 18 saatin ardından 22 Temmuz Pazartesi günü saat 14.00’e ertelendi.
Muhalefet milletvekilleri, kısa aralar dışında 17 saattir süren görüşmeleri sağlıklı ve sürdürülebilir bulmadıklarını belirterek, görüşmelerin ertelenmesini talep etti. Komisyon başkanı AKP Maraş Milletvekili Vahit Kirişci, görüşmelerin ertelenmesini reddetti ve 3. madde de kabul edildi.

  1. maddenin görüşmeleri devam ederken TBMM koridorundaki televizyonda komisyon görüşmesini takip eden hayvan hakları savunucuları camlara çıkarak “Vekiller dışarı, yasa iptal”, “Susma, haykır, katliama hayır” sloganlarını attı. Aktivistler, TBMM koridorunda beklemeye devam ediyor.

Hayvanseverler, sosyal medya platformlarında ve meydanlarda bu düzenlemeye karşı tepkilerini dile getiriyor. Birçok ünlü isim ve aktivist, bu teklifi protesto eden paylaşımlar yaparak, hayvan haklarının korunması gerektiğine dikkat çekiyor.
CHP Grubu adına söz alan Bursa Milletvekili ve Komisyon Üyesi Orhan Sarıbal Anayasa’da hayvanların korunmasına ilişkin doğrudan bir hüküm olmamasına karşın dolaylı ve örtülü de olsa madde 45 ve 56 hayvanları koruduğu gibi haklarını da kapsam altına aldığını söyledi. Sarıbal, “Öyle ki kamu yararı gibi madde 45’te, ‘Tarım, hayvancılık ve tarım arazilerinin korunması’ kamu yararından değerler ve varlıklar olarak söz etmektedir. 56’ncı madde de ise ‘Herkesin sağlıklı, dengeli ve yaşayabileceği bir çevre hakkı vardır’ hükmü gereği hayvanları da kapsadığı açıktır. Ayrıca anayasa 63 maddesiyle de devlete tabii varlıkları ki hayvanlar da bunun içerisine giriyor. Tabii varlıkları korumaya yönelik sorumluluğu yüklenmiştir. O halde canlılar arasında tür bazlı ayrım yapmaksızın hayvanların hukuki varlık olmasını devlete, hayvanların korunmasına ve refahına sağlanmasına yönelik yükümlülükler getirmektedir. Dolayısıyla açıktan anayasaya aykırılığı vardır, bu yasanın açık bir şekilde anayasaya aykırı olduğu için geri çekilmek zorundadır” diye konuştu.

DEM Parti Mersin Milletvekili Perihan Koca “Direnişimizle komisyon toplantısını pazartesi gününe ertelettik, Kanlı yasayı da geri çektireceğiz! Sokak hayvanlarını katletmelerine izin vermeyeceğiz. Meclis’te, içinde, dışında direnişe devam. Tüm yurttaşlarımızı ülkenin dört bir yanında 3 gün boyunca direnişe devam ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.