Sonbahar Yağmurları Yerine Zam Yağmurları

Akaryakıt, Otomobil, Tapu ve Alkollü İçeceklere ÖTV Artışı Geldi

 

Benzine Zam

Bütçede oluşan 14,5 milyar liralık açığı kapatmak için hükümetin almış olduğu  ÖTV oranlarındaki artış fiyatlara yansımaya başladı. Maliye otomotiv, tapu harcı, akaryakıt ve içkide vergi oranlarını artırdı. Yürürlüğe giren yeni vergi oranlarıyla akaryakıtın litresine 34 kuruş, alkollü içeceklerde 30 lira, otomobilde 1200 lira, tapu harçlarında ise 350 lira zam yapıldı.

Maliye, sözkonusu olan vergi artışlarıyla 6,5 milyar lira kaynak yaratmayı hedefliyor. Bütçede geriye kalan 8 milyar liralık kaynak içinse yeni paketler gelecek. Bu kapsamda önce doğalgaz, ardından da elektrik zammı var. Sigara zammı da öne çekilebilir.

2012 bütçe açığının kapatılması ve 14,5 milyar liralık  ek kaynak ihtiyacı için ilk zam paketi dün açıklanmıştı. Maliye Bakanlığının kaynak ihtiyacı olduğunda ilk olarak artırdığı alkollü içecekler, otomobil ve akaryakıt üzerinden alınan ÖTV (Özel Tüketim Vergisi) tutarları artırılırken tapu harçlarına da zam geldi. Maliye Bakanlığı’nın yıl sonu bütçe açığını, hedeflediği gibi 21,1 milyarda tutamayacağı ve açığın yıl sonunda 34,6 milyar lirayı bulacağı tahmin ediliyor. Aradaki bu 14,5 milyarlık sapmanın karşılanması amacıyla vergi artışına gidildiği bildirildi.

Resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren kararla benzin, motorin ve LPG’de 30 kuruş, tapu haçlarında binde 4, rakıda litrede 11 lira vergi artışı yapıldı. Yeni zamla benzinin litre fiyatı 4.73 liraya yükselerek 5 liraya dayandı.

Maliye Bakanlığı, açıklanan Ağustos ayı bütçe rakamlarındaki bozulmanın artarak süreceğinin anlaşılması üzerine, dar gelirlileri rahatsız etmeyen, orta ve üst gelir gruplarına yönelik sınırlı gelir artırıcı önlemler üzerinde durduklarını’ belirtmişti. Ancak yapılan artışlar üst  gelir gruplarından ziyade daha geniş gelir gruplarını etkileyecek nitelikte oldu. Ancak, vergi zamları harcamalar üzerinden alınan ÖTV yoluyla olduğu için tüketici harcama davranışlarını değiştirerek ve harcama miktarlarını düşürerek hedeflenen kaynak miktarı tutmayabiliyor. Maliye Bakanlığı’nın hedeflediği ek kaynak miktarının 6,5 milyar civarında olduğu tahmin ediliyor.

 Sırada Doğalgaz ve Elektrik Zammı Var

Açıklanan yeni kaynak paketinin ardından sırada yeni bazı paketlerin de olduğu belirtiliyor. Bu kapsamda doğalgaz ve elektrik zammı var. Yalnız, Başbakanın  kışa girerken doğalgaz zammına sıcak bakmadığı biliniyor. Ancak BOTAŞ’ın 1,5 milyar lirayı bulan zararları nedeniyle, bütçeden BOTAŞ’a aktarılan görev zararının düşürülmesi için doğalgaz zammının kaçınılmaz olduğu belirtiliyor.

Merkez Bankası, sigarada yapılan vergi artışının enflasyon oranını doğrudan etkilediği gerekçesiyle, yapılacak yüksek oranda zam artışı konusunda hükümeti uyardı. Ancak hükümetin, gerekmesi halinde sigara zammı için de yılbaşını bekleyeceği, vergi artışını öne çekebileceği vurgulanıyor.

Maliye Bakanlığı, bir sonraki önlem paketinde harcamaları kısmaya yönelik kararlar ile özellikle ilaç ve sağlık harcamalarını kısmaya yönelik SGK’yla ilgili önlemler olacağı belirtiliyor.

Otomobilde ÖTV oranının artırılmasına karşın  Ford, Renault, Hyundai ve Toyota Eylül ayı sonuna kadar fiyatlarına yansıtmayacağını duyurdu.

Yanıt Ver

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.