Şubat Ayı İhracat Verileri Açıklandı

Fotoğraf: Epoch Times
Fotoğraf: Epoch Times

Türkiye İhracatçılar Meclisi, Şubat ayı ihracat verilerini açıkladı. Türkiye’nin şubat ayı ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13 düşüşle 10 milyar 495 milyon dolar oldu. Yılın ilk iki ayında ihracat yüzde 6,7 düşüşle 22 milyar 826 milyon dolara geriledi. Türkiye’nin geriye dönük 12 aylık ihracatı ise yüzde 1,7 artışla 155 milyar 14 milyon dolara yükseldi.

İhracatın şubat ayında düşmesinde paritedeki gerileme ve olumsuz hava şartlarının etkili olduğunu söyleyen Büyükekşi, “Doların tüm dünyada değer kazanması sonucunda ihraç birim fiyatlarında önemli bir baskı var. Dolayısıyla pariteden kaynaklı fiyat etkisi sadece AB bölgelerine olan ihracatta değil AB dışı bölgelere gerçekleştirilen ihracatta da etkili oluyor. Ayrıca kar yağışı üretim ve lojistik kaybı anlamında ihracatımızı olumsuz etkiledi” dedi.

Konuşmasında dünya ekonomisinde yaşanan gelişmeleri değerlendiren Büyükekşi, “Dış piyasalardaki hareketlilik devam ediyor. Piyasalar gelecek döneme ilişkin tedirgin şekilde bir milat bekliyor, bu milat belki FED kararı olacak. Faiz artırımının, ABD seçimlerinin sonrasına ötelenebileceği tartışmaları gündemde. Bu tartışmalar bir yana, rakamlar ABD’de geniş çaplı bir iyileşmeye işaret ediyor. İstihdam artışları güçlü seyrini sürdürüyor” dedi. Euro Bölgesi’nin ise 2014’ün son çeyreğinde, özellikle Almanya’daki büyümenin etkisiyle hızlandığını kaydeden Büyükekşi, “Bu yıl AB-28’de yüzde 1,6, Euro Bölgesinde ise yüzde 1,2 büyüme bekleniyor. Yunanistan’ın kurtarma programının uzatılması ise onaylandı. Bu süre içinde yardımlar devam edecek ve Yunanistan da yeni yapısal reform planını hazırlayarak sunacak. AB pazarını çok dikkatli izlediğimiz bu dönemde, yaşanan bu gelişmeler bize ümit veriyor” dedi.

Rusya’da sıkıntılar derinleşti ancak Türkiye buradaki fırsatları da gözetiyor

Yakın coğrafyadaki gelişmeleri de değerlendiren Büyükekşi, petrol fiyatları ve rublede sağlanan göreceli istikrara rağmen Rus ekonomisindeki sıkıntıların son dönemde gittikçe derinleştiğini dile getirdi. Büyükekşi, IŞİD’in Irak ve Suriye yanında, Yemen, Libya ve Mısır’da Sina yarımadasında varlığını genişletmesinin yakın pazarlardaki sıkıntıların artmasına neden olduğunu da vurguladı. Süleyman Şah’ın türbesinin ve karakolunun ani bir operasyonla boşatılmasının önemine de değinen Büyükekşi, “Türkiye, bu hamleyle birlikte bölgede Türkiye’ye yönelik olası provokasyonların da önüne geçmiş oldu” dedi.

Faiz indirimi ihracatçının beklentisini karşılamadı

Türkiye’nin G-20 Dönem Başkanlığı nedeniyle önemli fırsatlar yakalandığını kaydeden Büyükekşi, bundan en iyi şekilde istifade edilmesi gerektiğinin altını çizdi. Diğer yandan Merkez Bankası’nın cephesinden enflasyon beklenti ve öngörülerine bağlı olarak, temkinli ve kademeli faiz indirimine gitmesini olumlu bulduklarını aktaran Büyükekşi, “Ancak koridorun üst bandında 50, gösterge faizde 25 baz puan olarak gerçekleşen bu indirim düzeyi ihracatçılarımızın beklentisini karşılamaktan oldukça uzak. Bizler, ihracatçılarımızı destekleyen ve yatırım ortamını cazip kılacak faiz seviyesi talebimizi yineliyoruz. Kısa vadede Merkez Bankası’ndan faiz konusunda daha kararlı hamleler bekliyoruz” dedi.

Şubat ayı lideri otomotiv

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi’nin açıkladığı ihracat verilerine göre, sektörel bazda şubat ayında en fazla ihracatı 1 milyar 705 milyon dolarla otomotiv sektörü yaparken, bu sektörü 1 milyar 267 milyon dolarla hazırgiyim ve konfeksiyon sektörü ile 1 milyar 175 milyon dolarla kimyevi maddeler ve mamulleri sektörü takip etti. Geçen ay en fazla ihracat artışını da yüzde 27,8 ile fındık ve mamulleri sektörü yakalarken, bu sektörü, yüzde 25,4 ile tütün sektörü takip etti.

İlk 30 ülke arasında en yüksek ihracat artışı İran’a oldu

Şubat ayında en fazla ihracat yapılan ilk 5 ülke Almanya, İngiltere, Irak, ABD ve İtalya oldu. Almanya’ya ihracat yüzde 11,8, Irak’a ihracat yüzde 26,7, İtalya’ya ihracat yüzde 15,7 geriledi. Diğer taraftan İngiltere’ye ihracat yüzde 5,1, ABD’ye ihracat yüzde 16,5 artış gösterdi. En fazla ihracat yapılan 30 ülke arasında, en yüksek artış yüzde 19,9 ile İran’a gerçekleşti.

Şubat ayında AB’ye ihracat yüzde 11,2, Afrika’ya ihracat yüzde 28,3, Ortadoğu’ya ihracat yüzde 7,5 gerilerken, Kuzey Amerika’ya ihracat yüzde 14,1 ve Uzakdoğu ülkelerine ihracat yüzde 12,1 artış gösterdi.

Kaynak: TİM

Yanıt Ver

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.