Talat: Yıl Sonuna Kadar Kıbrıs’ta Çözüm Mümkün, Önemli Olan O Vizyona Sahip Olmak
“YOĞUN ÇALIŞIRLARSA YILSONUNA ANLAŞMA OLUR”
“MÜZAKERLERE ‘MÜLKİYET’ BAŞLIĞIYLA BAŞLAMAK HATAYDI”
Halefi Eroğlu’nun müzakerelere ‘mülkiyet’ başlığında başlamasını hata olarak değerlendiren Talat, mülkiyet konusunu üzerinde hiç çalışılmamış, en çetrefilli konu olarak nitelendirdi. Görüşmelere mülkiyet konusunda başlayarak Rumların ekmeğine yağ sürüldüğünü vurgulayan Talat, “Bana kalırsa balta taşa vuruldu.” dedi.
Müzakerelere mülkiyetle başlamanın peşinen görüşmeleri çıkmaza yakın bir yere getirmek anlamı taşıdığını belirten Talat, “Biliyorum bu Rum tarafının önerisidir ama bizim bunu kabul etmemizle Rum tarafının istediği bir göz, biz onlara bir çift göz vermiş oluyoruz. Yani bizi zaten oyalamak istiyorlar, oyalayıcı bir başlığı tartışmaya açarak onlara bir anlamda koz vermiş oluyoruz. Bunu hayati bir yanlışlık anlamında söylemek istemiyorum ama doğru olan yönetim ve güç paylaşımını devam ettirmek; çünkü epeyce ilerleme var. Ama biliyorsunuz Derviş Bey özellikle tek egemenlik konusuna çok fazla hassasiyet gösterdiği için, ‘aman o konuları erteleyelim’ düşüncesiyle o da mülkiyeti tercih etti ama bana kalırsa balta taşa vuruldu.” dedi.
“EROĞLU’NUN YILSONUNA ÇÖZÜM İSTEDİĞİNİ İDDİA ETMEK SAFDİLLİK OLUR”
Rum tarafının çözüm istemediğinin değil de çözümü Türkler kadar hızlı arzulamadığının bir gerçek olduğunu vurgulayan Talat, şöyle devam etti: “Sayın Eroğlu’nun gerçekten samimi görüşü, samimi isteği yılsonuna kadar çözüm müdür o da tartışma konusudur. Eroğlu’nun yılsonuna kadar çözüm isteği özellikle Türkiye’nin bu konudaki bizimle birlikte saptanmış politikasına uyum sağlamadır başka bir şey değildir. Sayın Eroğlu’nun yılsonuna kadar çözüm istediğini iddia etmek bana göre safdillik olur.”
Rumların da acil bir çözümü istemediğini belirten Talat, “Çünkü diyor ki ben Türkiye’yi Avrupa Birliği sürecinde ne kadar sıkıştırırsam o kadar avantaj elde ederim. Rum tarafının çıkarına olan ertelemektir, uzatmaktır. O yüzden biz ona rağbet etmemeliyiz; doğru olan budur.” dedi.
“İSRAİL’İN TAVRI RUM PROPAGANDASINA ÇANAK TUTMAKTIR”
Rum Dışişleri Bakanı Kipriyanu’nun Mavi Marmara gemisinde yaşananların ardından İsrail’e gidip Kıbrıs’a ‘işgal filosu’ gönderilmesi için çalışmalarda bulunmasını değerlendiren Talat, “Bu tamamen ‘düşmanımın düşmanı dostumdur politikasıdır’ ve ilkel bir politikadır.” yorumunu yaptı.
İsaril’in gemi göndermekle hiçbir fayda elde demeyeceğine değinen Talat bu sürecin ilişkileri kötüleştirmekten başka bir işe yaramayacağını belirtti. Talat, “Bu süreç Rum tarafına da bir şey kazandırmaz, çünkü dünya alem biliyor ki Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti bir işgal bölgesi değildir. KKTC, Kıbrıs Türk halkının özgür iradesiyle idame ettirdiği bir ülkedir bir devlettir. Kıbrıs Türk halkı Kıbrıs sorununun da çözümünü istemektedir. Birleşmiş Milletler’ce öngörülen çözüm planında onaylamıştır. İşgal olsaydı bunların hiç biri olmazdı. O yüzden boşuna bir gayrettir, Rum propagandasına çanak tutmaktır.” dedi.
İsrail’in gemi göndermesi durumunda bunun, insanlık dramı yaşanan Gazze’ye insani yardım malzemesi götürecek olan gemiye Kıbrıs Rum tarafının izin vermemesi nedeniyle İsrail’in veya İsrailli fanatik çevrelerin Kıbrıs Rum tarafına bir diyet borcu anlamına geleceğini belirten Talat, “Bize bir etkisi asla olamaz. Gelsinler buyursunlar Magosa limanında demirlesinler turizme katkısı olsun, buyursunlar biz onları misafir ederiz.” şeklinde konuştu.
“TÜRKİYE’NİN İSRAİLE TEPKİSİ GAYET DOĞALDI”
Türkiye’nin İsrail’le yaşadığı gerginliğin ‘eksen kayması’ olarak değerlendirilmemesi gerektiğini vurgulayan Talat, şunları söyledi: “Aklı başında hiçbir ülke İsrail’in yaptıklarını onaylayamaz. Türkiye’nin sivil yardım götüren vatandaşlarını sorgusuz sualsiz infaz eden anlayışa Türkiye’nin tepki göstermesi kadar doğal bir şey yoktur. Bu bir eksen kayması mıdır? İster istemez, bir kavga olduğunda bir sorun bir gerginlik veya yakınlık diğer tarafa doğru yaşanır. Ama sizde biliyorsunuz ki İsrail’e gösterilen tepki Türkiye’nin Batı yanlısı olmadığını göstermiyor.”