Çevre Ajansı’nın Yönetim Kurulu üyelerinin maaşlarını Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın belirlemesine karar verildi. Muhalefetin “Tek maaş alsınlar” teklifi ise reddedildi.
Türkiye Çevre Ajansı’nın kurulmasını öngören torba teklifin ilk 12 maddesi, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. Teklifin kalan 23 maddesi, Pazartesi günü başlayacak bütçe görüşmelerinin ardından oylanacak. AKP’li milletvekilleri, Genel Kurul’da teklif üzerinde değişiklik yaparak, ajansın yönetim kurulu üyelerinin maaşlarının Cumhurbaşkanı tarafından belirlenmesine karar verdi.
TBMM Genel Kurulu’nda birinci bölümü kabul edilen torba düzenleme ile Çevre Ajansı’nın çalışma alanı, üye yapısı ve üyelerinin alacağı maaşlar belirlendi. Buna göre, ajans, “Çevre kirliliğini önlemek ve yeşil alanların korunmasına, iyileştirilmesine ve geliştirilmesine katkı sağlamak, döngüsel ekonomi ve sıfır atık yaklaşımı doğrultusunda kaynak verimliliğini artırmak ile ulusal ölçekte depozito yönetim sistemi kurmak” görevini yapacak. Ajans, depozito sistemini kuracak şirketlerden gerekli bedeli, ücreti, teminatı ve iadeleri alacak. Ajans, Kamu İhale Kanunu’ndan da muaf olacak.
Ajansın üyeleri, Çevre ve Şehircilik Bakanı tarafından belirlenecek. Yönetim kurulu başkanına, diğer benzer kuruluşların başkanlarına oranla iki katı fazla maaş verilebilecek. Başkan yardımcıları ve personeline ise en fazla kamu iktisadi kuruluşlarının yönetim kurulu başkan ve üyelerine verilen tutar ödenecek. Teklifin ilk halinde, maaşları belirleme yetkisi yönetim kurulunu verildi. Ancak AKP’li milletvekilleri, Genel Kurul’da verdikleri değişiklik önergesi ile bu yetkileri “Cumhurbaşkanı ya da belirleyeceği bir temsilci”nin kullanmasına olanak sağladı.
Ajansın yönetim kurulu başkanının çift maaş alması durumunda kendisini atayan bakandan daha fazla maaş alacağını kaydeden muhalefet milletvekilleri, yeni düzenleme talebinde bulundu. İyi Parti’li milletvekilleri tarafından verilen değişiklik önergesinde, başka görevleri dolayısıyla maaş alan üyelerin yalnızca “yüksek olan maaşı” tercih etmeleri istendi. İktidarı uyaran İyi Parti Milletvekili Zeki Hakan Sıdalı, “Çift maaş ödenmesi, kabul edilebilir olmamakla birlikte ’emsali personel’ olarak tanımlanan eşdeğer pozisyonun sınırları da net olarak çizilmiyor. Bu durum, önümüzdeki dönemlerde istismara ve çeşitli sakıncalara neden olacaktır” dedi. Bu teklif, AKP’li ve MHP’li milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.
Çevre Komisyonu Üyesi, CHP Milletvekili Barış Karadeniz de TBMM Genel Kurulu’nda düzenlemeye karşı çıktı. Ajansın işe alımları ve bağış alma hakkına değinen Karadeniz, “Ajansta istenilen kişi işe alınacak, istenilen kişi çıkarılacak. Bizim üniversite bitirmiş, iki tane üniversite bitirmiş birçok gencimiz KPSS sınavına girip iş aramakla uğraşırken bu kurum kendi istediğini hiçbir şart koymadan kurumda çalışmaya başlatacak. Ayrıca ajansın bağış ve yardımlarla bu işi yapmaması lazım çünkü bu devlete, vatandaşlara küfreden bazı iş adamları gelecek, bağış yapacak, bir tarafından da ajansın sahibi olmaya kalkacak” dedi.
Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.