Tiananmen Meydanı Katliamı Anısına Dikilen Heykel Kaldırıldı
Hong Kong’un en eski üniversitesi, Pekin’de 1989 katliamını anmak adına yapılan bir heykeli kaldırttı. Görünüşe göre; Çin hükümeti tarihi yeniden yazmak istiyor. İngiliz basınında çıkan haberlere göre, heykel çarşamba günü geç saatlerde yerinden kaldırıldı.
Heykel, 1989’da, daha fazla siyasi özgürlük talep ettikleri için, zamanın Çin Hükümeti tarafından öldürülen yüzlerce, hatta binlerce protestocunun anısına üst üste yığılmış cesetleri gösteriyordu.
Binlerce insan haftalarca Tiananmen meydanında kamp kurmuştu, ancak Haziran 1989’da, Çin ordusu tanklarla müdahalede bulundu ve birlikler ateş açtı.
Heykel, Hong Kong’un Özgürlük Sembolüydü
Danimarkalı heykeltıraş Jens Galschiøt’un sekiz metre yüksekliğindeki “Utanç Sütunu” adlı heykel, Hong Kong’da da var olan ve Tiananmen meydanındaki protestolara yönelik kanlı eylemi anan halka açık, çok az sayıda sanatsal eserden birisiydi. Anakara Çin’de, bu konu yıllardır ve halen bir tabu olmaya ve görmezden gelinmeye devam ediyor.
Heykel, Hong Kong’un Çin’e iade edildiği, 1997 yılından beri Hong Kong Üniversitesi kampüsünde duruyordu.
Öğrenciler ve aktivistler, ortaklaşa her yıl heykeli temizleyip yeniden boyuyor ve bakımdan geçiriyordu. Onlar, Pekin’in protestoculara yönelik kabul edilemez tutumunu her yıl anıyordu. Eser, Hong Kong’un özgürlüklerinin bir simgesiydi.
BBC, Perşembe günü üniversite tarafından yapılan bir açıklamadan alıntı yaptı, “Modası geçmiş heykelle ilgili karar, yasal durumu ve üniversitenin çıkarları gözetilerek verilmiştir.”
Heykelin söküleceği ile ilgili ilk işaret, Çarşamba günü geç saatlerde üniversite yetkililerinin, heykelin bulunduğu alanı, plastik şerit ile çevirmesiydi.
BBC’ye göre, inşaat işçileri bakır heykeli sökmek için plastik bariyerlerin arkasında gece boyunca çalıştı. Güvenlik güçlerinin gazetecilerin girişini ve çekim yapmalarını engellemeye çalıştığı söyleniyor.
“Mezarlığa Gidip Tüm Mezar Taşlarını Yok Etmek Gibi”
Galschiøt, heykel, “bize asla tekrarlanmaması gereken korkunç bir olayı hatırlatmak için” yapılmıştı. Eser işkence görmüş yüzleri, düzinelerce parçalanmış ve bükülmüş gövdeleri gösteriyordu, yorumunda bulundu.
Heykeltıraş, kaldırma işlemini ‘gerçekten acımasız’ olarak nitelendirdi ve BBC’ye göre, yetkililere dava açacağını ve tazminat isteyeceğini açıkladı.
“Bu, 89’da ki ölülerin anısına bir heykel. Onları bu şekilde yok etmek, bir mezarlığa gidip tüm mezar taşlarını yok etmek gibidir”, yorumunda bulundu.
“Guardian” Gazetesine, “şokta ve üzgün” olduğunu. Hong Kong Üniversitesi’nden, heykeli şahsen almasına izin vermesini istediğini, ancak yanıt almadığını, dile getirdi. Heykeltraş Ustasına göre, bu sadece sözde Ulusal Güvenlik Yasasını kapsayan bir durum değil, aynı zamanda bir mülkiyet sorunudur.
Singapur Ulusal Üniversitesi’nde Doçent olan Dr. Ian Chong, BBC’ye verdiği demeçte: “Heykel, çöküşün kalan birkaç önemli, halka açık anıtlarından biriydi… ve Hong Kong’un daha özgür geçmişinin bir hatırlatıcısısıydı”, dedi.
Ian Chong, Heykeli kaldırmanın bir nevi insanların bir parça hafızasını da sileceğini söylüyor ve ayrıca eylemin, artık Hong Kong ve Pekin hükümetlerinin, 4 Haziran olaylarının halka açık anılmasına, artık müsamaha göstermeyeceğinin, bir sinyali olarak değerlendiriyor.
Yazan: Szilvia Akbar, Epoch Times
Çeviri: Evren Durmaz, Epoch Times Türkiye
Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.