Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın aşı çıkışını değerlendiren TTB Pandemi Çalışma Grubu ve Merkez Konseyi “Aşı konusunda referans bilimsel literatür ve saygın tıp örgütleriyle bilim insanlarıdır” dedi.
Türk Tabipleri Birliği Pandemi Çalışma Grubu (PÇG) ve Türk Tabipleri Merkez Konsey yazılı açıklama yayımlayarak, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın “Küresel aşı baskısına boyun eğmemiz mümkün değil” sözlerini değerlendirdi.
TTB yaptığı açıklamada “Riskli gruplarda aşı önerisi, endüstri ile ilişkili gösterilmeye çalışılarak kamu otoritesinin halk sağlığını koruma görevi savsaklanamaz. TTB pandeminin başından beri aşı konusunu uluslararası ve ulusal gelişmeleri kamucu, eşitlikçi ve sadece halk sağlığını önceler bir yaklaşımla irdelemiş, değerlendirmelerini kamuoyu ile paylaşmıştır. Aşı konusunda referansı endüstri değil, bilimsel literatür ve saygın tıp örgütleri ile bilim insanlarıdır.
COVID-19 nedeniyle ölümler, yaşlı insanların yoğun olduğu bölgelerde, Asyalıların yoğun olduğu bölgelerde (etnik eşitsizlik), nüfusun yoğun olduğu yerlerde, yoksullarda ve sağlık durumu COVID-19 öncesinde de iyi olmayanlarda, sağlık ve sosyal hizmet sektöründe daha yüksek oldu. Aşılama bu durumda olanların ölüm riskini azalttı. Bu bulgular, eşitsizliği azaltmak için, aşılanmayı teşvik etmenin ve aşıyı geniş bir şekilde erişilebilir kılmanın, sosyoekonomik gruplar arasında COVID-19 nedeniyle ölümlerde eşitsizliği azaltmak için önemini göstermektedir.
Sağlık Bakanlığı bilimsel bilgiyi bu örgütlerin üyelerinin katılımıyla kurumsallaşmış ve uluslararası normlarla çerçevelenmiş kurullarıyla (Bağışıklama Danışma Kurulu, COVID-19 Bilim Kurulu, Kızamık Bilim Kurulu vb.) halk sağlığı sorunlarını önleme, tespit, denetim ve ortadan kaldırmada kanıta dayalı, şeffaf bir anlayışla çalışmaların yürütülmesi ile sorumludur”.
TTB ve uzmanlık dernekleri olarak, son dönemde görülme sıklığı artan COVID-19 vakaları sonrasında Dünya Sağlık Örgütü tarafından önerilen yeni aşının temin edilerek risk grubu yaklaşımıyla uygulanması; sağlık kurumlarına, kapalı ve kalabalık ortamlara özgü olmak üzere maske uygulamasına geri dönülmesi ve bilimsel gerçekler ışığında gerekli halk sağlığı önlemlerinin alınması için çağrı yapmıştık” diye ifade edilen açıklamada çağrının tekrarlandığı yinelendi.
Bakanlık çağrılarımızı ‘gerçekçi ve gerekli olmayan, bilimsellikten tamamen uzak tedbirlerin uygulanmasına ve aşı kampanyaları başlatılmasına yönelik bir kara propaganda’ olarak niteledi. Tüm bu çarpıtmalara ilişkin olarak zorunlu bir hatırlatma ihtiyacı duymaktayız. TTB olarak salgının en yoğun dönemlerinde dahi, ‘tam kapanma’ gibi bir tedbir önermedik. Bilakis ‘sosyal ve ekonomik destekten yoksun, çarkların dönmeye devam ettiği ‘tam kapanma’ kararı, halkı açlığa mahkum etmek, yoksulluk ve hastalığı evlere kapatmak anlamına gelir’ dedik. Tam kapanmayı değil çarkların durmasını, zorunlu olmayan üretimin sınırlandırılmasını önerdik. Toplumsal dolaşımı yavaşlatmayı ve ‘açık ve temiz havayı’ teşvik ettik” ifadelerini kullandı.
TTB; ”O önerileri görmezden gelenler, bugün de söylediklerimizi çarpıtmakla meşgul. Güncel durum itibariyle, yeterli sayıda ve uygunlukta test uygulanmıyor olmasına rağmen test pozitiflik oranlarında belirgin artışlar saptanması, riskli/kırılgan gruplar başta olmak üzere kalabalık ortamlarda dikkatli olmayı gerektirmektedir. Halk sağlığı adına gösterilecek bu özen ve duyarlılık, toplu kapanma ve tüm ortamlarda maskeye dönüş olarak bir talep varmışçasına çarpıtılarak dile getirilmemelidir. Kaybedilen meslektaşımızın kalp hastalığı zemini, vefatı için bir gerekçe olarak ortaya konuluyorsa bu ve benzeri yandaş hastalığı olan hastalarımız, yurttaşlarımız için nasıl önlem alındığı da paylaşılmalıdır. O nedenle öncelikle kırılgan gruplarda etkili aşının temini ile aşılama programının devreye sokulması önerimizi tekrarlıyoruz. Aksi durumda hastalığa karşı etkinliği gösterilen ilaçların da ülkemizde erişilir durumda olmadığı mevcut koşullarda bu insanlarımıza dair öneriler yetersiz kalacaktır. Riskli gruplarda aşı önerisi, endüstri ile ilişkili gösterilmeye çalışılarak kamu otoritesinin halk sağlığını koruma görevi savsaklanamaz. TTB pandeminin başından beri aşı konusunu uluslararası ve ulusal gelişmeleri kamucu, eşitlikçi ve sadece halk sağlığını önceler bir yaklaşımla irdelemiş, değerlendirmelerini kamuoyu ile paylaşmıştır. Aşı konusunda referansı endüstri değil, bilimsel literatür ve saygın tıp örgütleri ile bilim insanlarıdır.” dedi.
Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.