Tunus’ta Gerilim Tırmanıyor

Resim: Getty Images/FETHI BELAID

Tunus’ta Aralık ayında başlayan ve şimdiye kadar en az 23 kişinin ölümüne yol açan gerilim dinmek bilmiyor. Hükümetin, muhalifleri önlemeye yönelik sıkı tedbirler aldığı ve bu yüzden protesto gösterilerine az rastlanan bir yer olan Tunus’ta polisle göstericiler arasında çıkan olaylardan dolayı tüm okul ve üniversiteler kapatıldı. İşsizliğin, yolsuzluğun, yüksek fiyatların ve sosyal adaletsizliğin protesto edilmesi amacıyla başlayan gösterilerde polisin müdahalesiyle onlarca kişi hayatını kaybetmişti. Hükümet gösterilerin arkasında “aşırı dinci ve aşırı solcu hareketler” olduğu savunuyor.
Gerilimin düşmediği Tunus’ta Başbakan Muhammed Gannuşi, bugün yaptığı açıklamayla İçişleri Bakanı Refik Belhac Kacem’i görevden aldığını ve yerine eski bir akademisyen olan devlet bakanı Ahmed Friaa’nın atandığını açıkladı. Gannuşi, ayrıca gösteriler sırasında gözaltına alınanların tamamının serbest bırakılacağı ve yolsuzluklarla ilgili bir soruşturma komitesi kurulacağı vaadinde bulundu. Başbakan, kaç kişinin gözaltında olduğuna dair ise bir bilgi vermedi.
Ancak hükümeti bir yandan gerilimi düşürücü adımlar atarken, çatışmaların daha çok yoğunlaştığı başkent Tunus’un Batı mahallelerinde ise bugün askeri birliklerin konuşlandırıldığı bildirildi. Kentin ana caddelerinde de zırhlı araçlar konuşlandırıldığı belirtildi. Tunus sokaklarında en son bir yıl önce askerlere görülmüştü.
Onlarca gencin dün dükkanları yağmaladığı, bir bankayı ateşe verdiği ve bir hükümet binasını ateşe vermeye başladığı kentin kenar mahallelerinden Ettadamen’de polis, taşlı saldırıya uğramıştı. Dün başkentte çıkan bazı olaylarda keskin nişancı polislerin bazı göstericileri vurdukları iddia edilmişti. Polis ise sadece uyarı ateşi açtıklarını savunuyor. Gösterilere katılanlar, daha çok işsizlik, fakirlik, yolsuzluk ve hükümet baskısında dolayı şikayet ediyor.
Hükümetin vaatlerine ve güvenlik tedbirlerinin artırılmasına rağmen, ülkenin Kasserine kentinde büyük bir gösterinin planlandığı bildiriliyor. Kentte ayrıca bir grev çağrısı yapıldığı aktarılıyor. Öte yandan güvenlik güçlerinin, başkentte bulunan Tunus İşçi Sendikası binasına da baskın düzenlediği kaydedildi.
Gösterilerde açıklanan ölü sayısı da net değil. İletişim Bakanı Samir Laabidi, ölü sayısını dün 21 olarak açıklarken, bazı sivil toplum kuruluşları ölü sayısının 50’den fazla olduğunu öne sürüyor. Tunus’taki gösterilerde geçtiğimiz ay da 2 kişi yaşamını yitirmişti.
Tunus’ta göstericileri, 17 Aralık’ta işsiz bir üniversite mezununun ölmesi ateşlemişti. Muhammed Bouazizi adlı kişi, kendisine sokaklarda izinsiz manav yapmasına engel olunduğu için kendini ateşe vermişti.

GÖSTERİLERİN SEYRİ BEN ALİ’NİN TERÖRİST AÇIKLAMASIYLA DEĞİŞTİ
Gösteriler, iki gün önce Tunus Devlet Başkanı Zeynel Abidin Ben Ali’nin göstericileri “yabancı güçlerin organize ettiği teröristler” olarak nitelemesiyle daha da artmıştı. Olaylarda göstericilerin polisler tarafından vurulması ise halkın tepkisini çekiyor.
Tunuslular, yolsuzluğun merkezinde Ben Ali’nin ailesinin olduğunu iddia ediyor. Onun için kurulacağı vaat edilen komisyonun işe yaramayacağı düşünülüyor.
Tunus televizyonu da Tozeur’da gösterilerin devam ettiğini ve göstericilerin, yollara lastik yakarak barikat kurduklarını duyurdu.
Tunus hükümetinin sert tutumu Avrupa Birliği ve ABD tarafından da eleştiriliyor. Amerikan Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mark Toner, “Tunus’ta aşırı şiddet kullanıldığına dair haberlerin kendilerini endişelendirdiğini” söyledi. AB Dış Politika Şefi Baroness Ashton ise şiddetin “kabul edilemez” olduğunu ve “sorumluların adalet karşısına çıkarılması gerektiğini” açıkladı.
Tunus Devlet Başkanı Ben Ali, 1956 yılında Fransa’dan bağımsızlık kazanan ülkenin ikinci devlet başkanı. 1987’de devlet başkanı olan Ben Ali, 2009 yılında yüzde 89,62’lik oy oranıyla yeniden bu göreve seçilmişti.

Yanıt Ver

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.