Türkiyeli Müteşebbislerin Romanya’da Kurduğu Lumina Üniversitesi Muhteşem Bir Törenle Açıldı
BÜKREŞ– Bölgenin en kaliteli üniversitesi olma hedefiyle Romanya’da kurulan Güneydoğu Avrupa Lumina Üniversitesi, ilk akademik yılına Türk ve Romen yetkililerin katıldığı muhteşem bir törenle “merhaba” dedi. Üniversitenin açılışında konuşan Bükreş Sektör 2 Belediye Başkanı Neculai Ontanu, Lumina Üniversitesinin Romanya’ya örnek bir Akademik kurum olacağına inandığını belirtti. 16 sene önce (1994) eğitim –öğretim faaliyetlerine başlayan ve özel eğitimde Romanya’nın model okulları seçilen Lumina Eğitim Kurumları, ilk ve orta öğretim kurumlarına ek olarak Lumina Üniversitesi’ni de hizmete açtı. Modern eğitim kampüsü, sosyal ve bilimsel araştırma imkanları ile başarı çıtasını yüksek tutan Lumina Üniversitesi’nin hedefinde dünyanın tanınmış akademik kurumları arasına girerek yüksek eğitimde de “model” üniversite olmak var.
Lumina Ünivesitesi’nin yüksek standartlarının Romanya’daki yüksek eğitime yön vereceğini söyleyen Belediye Başkanı Neculai Ontanu, Lumina Üniversitesi yöneticilerini gösterdikleri çabalardan dolayı kutlayarak, yerel yönetim olarak kendilerine her türlü desteği vermeye hazır olduğunu kaydetti. Konuşmasından sonra Üniversite yöneticilerini “Mükemmellik belgesi” ile ödüllendiren Belediye Başkanı Ontano’ya Lumina Üniversitesi Ssenato Başkanı Prof. Dr. Recep İleri de Lumina Üniversitesinin nişanını takdim etti.
Türkiye’nin Bükreş Büyükelçisi Ayşe Sinirlioğlu da Üniversitenin açılışında yaptığı konuşmada, Romanya- Türkiye arasında mükemmel ilişkiler bulunduğunu, eğitimdeki işbirliğinin de halklar ve kültürel arasındaki ilişkilerin daha da gelişmesi anlamına geldiğini vurgulayarak, “Lumina Üniversitesi’nin başarılı bir eğitim kurumu olacağından eminim.” dedi.
“2010 Akademik yılında bütün ekibimizle beraber yüksek kaliteli ve yüksek vizyonlu bir eğitim vermeyi hedefliyoruz.” diyen Güneydoğu Avrupa Lumina Üniversitesi Senato Başkanı Prof. Dr. Recep İleri, “Üniversitemiz, çağımızın en popüler 4 bölümüyle eğitime başlamış bulunuyor. Burayı bir çekirdek olarak düşünüyoruz. İleride bu mevcut çekirdeğimizin büyüyerek bir ağaca ve çok daha büyük kampüslere dönüşeceğini ümit ediyoruz.” dedi. Prof. Recep İleri, konuşmasını; bu kuruma maddi manevi emeği geçen Türkiye ve Romanya’daki herkese teşekkür ederek bitirdi. Ülke marşlarının okunması ile başlayan törenden sonra açılış konuşmasını yapan Güneydoğu Avrupa Lumina Üniversitesi Rektörü Filip Stanciu, profesyonelliğe yatırım yaptıklarını söyledi.
Stanciu, Lumina okullarının üniversite öncesindeki eğitim kurumlarının kalitesi ile kendisini ispatladığını, üniversite de de kısa sürede hedefledikleri başarıyı yakalayacaklarına inandığını belirtti.
Yaklaşık 1000 öğrenci kapasitesi bulunan Lumina Üniversitesi’nin Akademik eğitiminin AB ve Bologna standartlarına uygun olduğunu kaydeden Filip Stanciu, Türk-Romen dostluğunun bu eğitim kurumları ile katlanarak artacağını vurgulayarak “Üniversitemizde dünya standartlarında 16 gelişmiş laboratuvar ve araştırma merkezi ile Romanya’da tek.” dedi.
YÜKSEK EĞİTİMDE STANDARTLARI YÜKSELTECEK
Romanya Parlamentosu Azınlıklar Grubu Başkanı Varujan Pambuccian da Lumina Eğitim Kurumlarındaki gelişmeleri uzun süredir hayranlıkla takip ettiğini ifade ederek, “Umarım ortaöğretim kurumlarında yakaladığı başarıyı Üniversite de yakalar.” dedi.
Üniversitenin son derece gelişmiş teknolojik donanımlara sahip olduğunu, burada okuyan öğrencileri çok şanslı gördüğünü ifade eden Pambuccian, “Buradan mezun bir öğrencinin iş bulma problemi olmayacak. Ayrıca iş dünyasında adaptasyon problemi yaşamayacak. Çünkü üniversitenin donanımı mükemmel. Bence bugün buradaki açılış sıradan bir eğitim kurumunun çok ötesinde. Lumina, Romanya yüksek eğitimine yeni bir standart getirecek.” değerlendirmesinde bulundu.
Romanya Parlamentosu Türk azınlığı milletvekili İbram Hüseyin de yaptığı açıklamada Romanya’daki bir Türk olarak Lumina Üniversitesi ile gurur duyduğunu, bu üniversitenin iki ülke ilişkilerine büyük katkılar sağlayacağına inandığını vurguladı. Üniversitenin burslu sınavını kazanan öğrenciler adına konuşan Razvan Acatrinei isimli öğrenci ise yaptığı konuşmada, liseden sonra yaptığı araştırma sonunda Romanya’daki en kaliteli eğitim imkanlarını Lumina Üniversitesinde gördüğünü bu nedenle burayı tercih ettiğini söyledi.
Açılış töreninden sonra üniversite yetkilileri davetlileri üniversitenin araştırma merkezlerini ve laboratuvarlarını gezdirdi. Üniversitenin gelişmiş laboratuvarlarından çok etkilenen Belediye Başkanı Neculai Ontanu ve Romanya Parlamentosu Azınlıklar Grupu Başkanı Varujan Pambucciuan, üniversitenin son teknolojik donanımı ile Romanya’daki diğer üniversitelere örnek olduğunu aktardılar.
“ÜNİVERSİTENİN DENKLİK PROBLEMİ YOK”
Türkiye ve Avrupa’da denklik problemi bulunmayan Lumina Üniversitesi yetkilileri, eğitim seviyesini en üst düzeye çıkarmak için kendilerine büyük hedefler koymuş. Lumina Üniversitesi bünyesinde bir de yabancı diller merkezi ile araştırma merkezi yer alıyor. Diğer Avrupa Birliği ülkelerindeki üniversitelerde olduğu gibi burada da Ömür Boyu Eğitim Programı bulunacak. Lumina, yenilikçi ve modern eğitim anlayışıyla; olaylara farklı perspektiflerle bakabilen, bilginin gücüne inanan ve hayallerinin peşinden giden gençler yetiştirmeyi vizyon edinmiş.
Öğrenci kulüpleri, spor aktiviteleri, festivaller, workshoplar, sergiler, konser ve film gösterimleri Lumina Üniversitesi’nin öğrencilerine sağladığı ayrıcalıklardan sadece bazıları.
Bu sene dört bölümle akademik yıla başlayan üniversitenin açılan bölümleri şöyle: Mühendislik (İletişim Teknolojileri, Bilgisayar Mühendisliği ile Elektronik ve Telekomünikasyon Mühendisliği), Siyasal ve Ekonomi Bilimleri Fakültesinde ise (Uluslararası İlişkiler ve Avrupa Araştırmaları, İşletme bölümleri.) yer alıyor. Bu bölümler, günümüzdeki iş dünyasının yetişmiş yönetici ve mühendis ihtiyaçları dikkate alınarak tespit edilmiş.
Bükreş Sektör 2 belediyesi sınırları içerisindeki ‘Şos. Colentina Nr. 64 B’ adresinde bulunan üniversite, Türkiye’den gelecek öğrenciler için İstanbul’da da danışma ofisi açmış. Üniversite ilgili detaylı bilgi www.lumina.org adresinden edinilebilir.