TÜSİAD ile DİSK işsizliğe karşı güç birliği yapacak

İSTANBULTürk Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) ile Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Türkiye’nin en önemli sorunlarından biri olarak görülen işsizlik ve bölgesel kalkınma noktasında ortak çalışmalar yapacak. DİSK Başkanı Süleyman Çelebi beraberindeki heyetle, patronlar kulübü TÜSİAD’ın başkanı Ümit Boyner’i ziyaret etti. Basına kapalı geçen 1 saatlik görüşmenin ardından kameraların karşısına geçen Boyner ile Çelebi, istihdam sorununa cevap verebilmek adına iş birliğine gideceklerini açıkladı. Diyalog süreci bağlamında siyasi ve ekonomik konuları ele aldıklarını aktaran Ümit Boyner, şöyle dedi:

“İki kurum olarak Türkiye’nin ileri gitmesi, istihdam oranını arttırması ve demokratikleşmesi konusunda görüş birliği içerisindeyiz. Bu anlamda birlikte çalışma alanlarımız söz konusu. DİSK’le toplam dört noktada birleşiyoruz. Bunlardan ilki Türkiye’de temsil adaleti fazla, uzlaşmaya dayanan yeni bir anayasanın yapılmasıdır. Ayrıca siyasi partileri seçime giderken vizyon koymaya davet etmektir. Bu anlamda sağlıklı bir uzlaşma zemini arzu ediyoruz. Terör bir diğer konumuz. Terörden arınmış bir söylem istiyoruz. Güneydoğu Anadolu’da bu konuda farklı sivil toplum örgütleriyle ortak bir çalışma yapma konusunda fikir birliğine vardık. DİSK emekçileri temsil ediyor. İstihdam hususunda işbirliğine gideceğiz. Bu noktada bir mutabakat içerisindeyiz. Bu minvalde işsizlikle ilgili istihdamın arttırılmasına ilişkin çalışmalar yapacağız. Bölgesel kalkınma ve bölgesel gelişmişlik gibi sorunlarda birlikte çalışma noktasında fikir birliğine vardık.”

DİSK Başkanı Süleyman Çelebi ise farklı grupları temsil eden iki kurumun bir araya gelmesi ve ülke sorunlarını değerlendirmesinin önemli olduğunu vurguladı. Çelebi, şunları kaydetti:

“Bizim DİSK olarak anayasa konusunda çalışmalarımız söz konusu. Kitap oluşturduk, siyasi partilere de sunduk. Türkiye’de bir anayasa değişikliğine ihtiyaç var. Bu noktada TÜSİAD’dan farkımız yok. 12 Eylül Anayasası’ndan Türkiye kurtulmalı. Ama bugün gidilen anayasa değişikliğiyle değil. A’dan Z’ye kurucu yapısı olan, örgütlerin temsiliyetinin olduğu ve menfaat gruplarının içinde yer aldığı bir anayasaya ihtiyaç var. Anayasa süreci Türkiye için önemli. Buna hızla başlanmalı. Türkiye’nin önünde 1 yıllık süreç var. Siyasi partiler bu anlamda nasıl bir anayasa değişikliği istediklerini seçim bildirgelerine koymalıdırlar. Siyasi Partiler Kanunu ve Seçim Kanunu hemen değişebilir. Bu konuda adımlar atılabilir.”

İşizlik hususunda siyasal istikrarın yanında ekonomik demokrasi istediklerini aktaran Süleyman Çelebi, “İşsizlik yalnız bizim sorunumuz değil. Sendikalar kadar işverenlerin de sorunu. Daha ciddi ve daha duyarlı bir çalışmaya ihtiyaç var. Bizi ilgilendiren veya siyasileri ilgilendiren bir konu değil. Bu sorunların aşılması gerektiği yönünde değerlendirmelerimiz var. Temel özgürlükler ve ILO normlarının hayata geçmesini diliyoruz. Kayıtdışı bizi tehdit ediyor ve bunun giderilmesini ve bu konuda siyasi partiler üzerinde baskı oluşturmalıyız.” dedi.

Çelebi’nin demokratikleşme ve terör konusundaki ifadeleri de şöyle: “Şiddetin olduğu bir ortamda barış isteyenlerin öncelikle barışı zedeleyen ilişkilerden kaçınması gerekiyor. Yeni bir dile ihtiyaç var. Siyasi partilere, televizyon yorumcularına rica ediyorum. Yeni, kucaklayıcı bir dile ihtiyacımız var. Silahlar bırakılmalı. Türkiye, demokratikleşme konusunda içi doldurulmuş adımlar atmalı. Bugüne kadar ortaya atılan, akamete uğratılan çalışmalar ülkeyi daha da kaosa sürüklediğini görüyoruz. Demokratikleşmenin içi doldurulmalı. Mutabakat zeminine ihtiyaç var.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yanıt Ver

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.