Tutuklu Çinli Avukatın Karısı Obama’ya Başvurdu
30 Ocak günü SOH (Sound of Hope- Umudun Sesi) radyosunda yaptığı konuşmada Geng He kocasının haksız tutukluluğunun son bulması için Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Obama’ya seslendi ve kocasının serbest bırakılması için ondan yardım istedi.
Geng 2 çocuğuyla 2009 senesinde Çin’den kaçıp Amerika’ya sığınmış ve hala orada yaşamaktadır. Çin’de insan hakları ihlallerini cesurca gündeme getiren ve içinde Falun Gong uygulayıcıları da olmak üzere haksızlığa uğrayan tüm gruplara destek veren, bu yüzden de tutuklanan kocası Gao Zhisheng ise hapiste işkence görmeye devam etmektedir.
Şu anda, Çin Yeni Yılı tatili nedeniyle çocukların ve kendisinin Çin’i ve geride bıraktıkları ailelerini daha çok özlediklerini, ülkelerinden uzakta yabancı bir ülkede kendilerini daha da yalnız hissettiklerini belirtti. Fakat tüm Batılı ülkelerin politikacılarının yardımlarını esirgemediklerini bu yüzden de onlara, özellikle İnsan Hakları Komisyonu’ndan Tom Lantos ve Amerika Parlamentosu’ndan Frank Wolf’a olan minnetlerini de dile getirdi.
Geng, Çin Yeni Yılı kutlamaları nedeniyle tüm politika camiasını Gao’ya kutlama kartları göndermelerini sağlamak amacıyla bir mektup kampanyası başlattı. Kartlar Gao’nun eline geçmese bile en azından polisin eline geçeceğini ve bu şekilde tüm dünyanın Gao’ya olan desteğini ve Gao’yu unutmadığını anlayacaklarını da sözlerine ekledi. Ayrıca onun ne kadar iyi bir insan olduğunu anlayacaklarını ve ona iyi davranacaklarını umduğunu söyledi. Aynı şekilde bir mektup kampanyasını Gao’nun doğum gününde de yapmayı planladığını belirtti.
“Gao Zhisheng 2006’dan beri tutuklu ve yıllardır acı çekiyor. Kendisine tutulan avukatla görüşmesine bile izin verilmiyor. Ailesini görmesine izin verilmiyor hatta nasıl olduğu konusunda soru bile sorulamıyor. En azından onu ziyaret etme hakkını edinebilmemiz onunla konuşabilmemiz ya da mektup yazabilme hakkını elde etmek için bile savaşımıza devam etmemiz gerekiyor” dedi.
Geng, SOH ile yaptığı söyleşiyi oğlu ile ilgili bir anısını anlatarak bitiriyor: “21 Ocak Martin Luther King günüydü ve öğretmeni oğluma anne babasıyla gurur duyduğu bir anıyı anlatma ödevini verir. Oğluma babasının çocukluğundan beri Çin rejiminin işkenceleri karşısında hiç yılmadan çabaladığını anlattım. Avukat olduğunda fakir insanlardan para almadan onların davalarına baktığını ve bu yüzden de hükümet tarafından nasıl işkence gördüğünü anlattım. Babasının tek gerçekleştirmeye çalıştığı hayalinin Çin’in de tıpkı Amerika gibi demokrasi, insan hakları ve fikir özgürlüğünün sayıldığı bir ülke haline gelmesini sağlamak olduğunu anlattım. Ve ona senin baban ile Martin Luther King’in amacı aynı dedim. Oğlumun cevabı ise ‘Muhteşem! benim hayalim babamın hayaliyle aynı! Babamın hayali ise Martin Luther King ile aynı!’ oldu.”