Ukrayna’da Binlerce Esnaf Hükümeti Protesto Ediyor
KİEV– Serbest piyasa ekonomisine geçiş sancıları yaşayan Ukrayna’da, küçük ve orta ölçekli işletme (KOBİ) sahipleri “turuncu devrimin” yıl dönümünde başkent Kiev’deki Bağımsızlık Meydanı’nı doldurdu. Ülkenin değişik bölgelerinden gelen ve meydanı kurdukları çadırlarla işgal eden eylemciler, Başbakan Nikolay Azarov’un istifasını ve Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç’in vergi yasasını veto etmesini istiyor.
Bağımsızlık Meydanı’nda çadır kuran protestoculara destek vermek için şehir dışından gelen Valeriy Kozarev adlı bir emekli, kendisinin esnaf olmamasına rağmen esnaflara destek vermek için geldiğini ve yasa iptal edilene kadar çadırlarını sökmeyeceklerini, meydanı boşaltmayacaklarını söyledi. Eylemciler hakkında yasal işlemleri başlatan polis, bir an evvel çadırları sökmelerini ve meydanı boşaltmalarını istiyor.
Polislerin müdahalesini önlemek için çadırlarda gün boyunca yağan yağmur ve soğuk havaya aldırış etmeden nöbet tutan ana muhalefet partisi BYUT Bloğu Milletvekili Sergey Mişenko, “Hiçbir yasa seçmenin görüşlerini dile getirmesine mani olamaz. Bu siyasi bir eylem değil. Bu insanlar evlerine ekmek götürmek için çalışan insanlar. Ben milletvekiliyim ve burada onlara destek vermek için bulunuyorum. Biz de burada milletvekilleri olarak bir çadır kurduk ve vatandaşların sorunlarını burada yerinde dinliyoruz. Onlara provokasyona gelmemelerini anlatıyoruz. Biz burada siyaset yapmak için değil vatandaşla destek olmak için bekliyoruz” dedi.
İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres’in yanı sıra Kiev’de farklı ülkelerden yabancı heyetlerin bulunması nedeniyle mahkeme, Bağımsızlık Meydanı’nda eylem yapılmasını yasaklamıştı. Polisin eylemcileri devlet binalarının uzağında başka bir meydana taşıma çabaları da sonuçsuz kaldı. Mahkeme kararına ve kolluk kuvvetlerine direnen eylemciler, meydanda kurdukları çadırlarda gece-gündüz bekleyişlerini sürdürecek. Vergi disiplininin olmadığı Ukrayna’da hükümet, IMF ve diğer kredi kuruluşlarının ağır baskısıyla, 18 Kasım’da yeni vergi yasasını parlamentodan geçirmişti. Yeni yasa, eskiden devlete sabit bir oran vergi veren küçük işletmecilerin bundan sonra kârlarının yüzde 25’ini vergi olarak vermesini öngörüyor.