Veremle Savaş Hala Sürüyor

 

Verem Savaş Haftası

Verem Savaş

65. Verem Savaş ve Propoganda Haftası 1 – 7 Ocak tarihleri arasında ülke genelinde düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlanacak.

İlk kez 1947 yılında kutlanmaya başlanan haftanın amacı; toplumun verem ile ilgili bilgilendirilmesi ve bu hastalığa dikkatlerin çekilmesidir.

Verem veya tüberküloz ya da halk arasında bilinen adıyla ince hastalık, asıl olarak akciğerlerde yerleşen, fakat kan ve lenf yoluyla  bütün vücuda dağılabilen bulaşıcı bir hastalıktır.

Verem, insandan insana, hayvandan insana geçer. En yaygın olanı akciğer veremidir. Tıp bilimi ilerledikçe verem mikrobunu yok edici ilaçlar yapıldı. İnsanları bu hastalıktan korumak için aşılar bulundu. Verem aşısına B.C.G. aşısı denir.

Verem aşısı ülkemizde ilk kez 22 Aralık 1952 tarihinde yapılmaya başlanmıştır. Bu aşıyı sağlık kuruluşlarında bütün insanlar ücretsiz olarak yaptırabilir. Zaman zaman kent, kasaba ve köylerde B.C.G. aşı kampanyaları açılır, aşı yapılır. Bu aşı okullarda öğrencilere de uygulanır.

Tüberküloz hastalığı etkili bir şekilde tedavi edilebiliyor olmasına karşın, halen tüm dünyada önemli bir sağlık sorunu olarak varlığını korumaktadır.

Dünya Sağlık Örgütü’nün 2010 yılında çıkardığı “Küresel Tüberküloz Kontrolü Raporu”na göre dünyada 2009 yılında tahmini 9.4 milyon yeni vaka ortaya çıkmıştır. Toplamda 14 milyon tüberküloz vakası olduğu tahmin edilmektedir. Tahmini olarak 1.68 milyon kişi 2009 yılında tüberkülozdan hayatını kaybetmiştir.

Belirtileri :

  • 2-3 haftadan uzun süren öksürük
  • Balgam çıkarma
  • Kanlı balgam
  • Ateş
  • Gece terlemesi
  • İştahsızlık, kilo kaybı
  • Yorgunluk, halsizlik
  • Nefes darlığı
  • Göğüs ve sırt ağrısı

İki-üç hafta veya daha uzun süreli öksürük şikayeti olan herkes Verem Savaşı Dispanseri veya diğer bir sağlık kuruluşuna başvurmalıdır!

Bugün var olan ilaçlarla verem hastalarının hemen hemen hepsi başarı ile tedavi edilebilmektedir. Ülkemizde verem ilaçları Verem Savaşı Dispanserlerinde ücretsiz olarak verilmektedir.

VEREMDEN KORUNMAK İÇİN ALINACAK ÖNLEMLER

  1. Havasız yerlerde kalmamalıyız.
  2. Dengeli beslenmeliyiz.
  3. B.C.G. verem aşısını yaptırmalıyız.
  4. Veremli hastaların eşyalarını kullanmamalıyız.
  5. Veremli hastanın tabağından yemek yememeli, bardağından su içmemeli, kaşık ve çatallarını kullanmamalıyız.
  6. Öksüren, hapşıran insanlardan uzak durmalıyız.
  7. Açık ve temiz havada dolaşmalıyız.

Kaynak : T.C. Sağlık Bakanlığı Verem Savaşı Dairesi Başkanlığı

Anahtar Sözcükler: Verem Savaş,Verem Haftası,Akciğer,Dünya Sağlık Örgütü

 

İlgili Haberler:

12 Haziran 1924 – Türkiye’nin İlk Verem Hastanesi Heybeliada Sanatoryumu AçıldıAIDS, 2010′da Çin’de En Çok Can Alan Bulaşıcı Hastalık OlduÇin Tıbbı İşe Yarıyor mu?Her Derde Deva Bal

İthal Etlerde Ölümcül Mavi Dil Hastalığı

Yanıt Ver

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.