“Yasa Dışı Göç Yasa Tasarısı”na İlişkin Açıklama Yapıldı

Kaynak: Pixabay – kalhh

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) ve BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (OHCHR), İngiltere’de hükümetin Manş Denizi üzerinden bot veya teknelerle ülkeye giren göçmenleri engellemeye yönelik 7 Mart’ta açıkladığı “Yasa Dışı Göç Yasa Tasarısı”nın parlamentodan geçmesine ilişkin ortak yazılı açıklama yaptı.

Birleşmiş Milletler’in (BM) çeşitli kuruluşları, İngiltere hükümeti tarafından Avam Kamarasına sunulan ve düzensiz göçmenlerin Manş Denizi üzerinden İngiltere’ye girişlerini engellemeyi amaçlayan yasa tasarısının mültecilerin koruma veya insan haklarıyla ilgili diğer taleplerinin de bununla engellendiği belirtildi.


BM İnsan Hakları Temsilcisi Volker Türk yaptığı açıklamada, yasa tasarısından “büyük endişe duyduğunu” bildirdi. Volker Türk, ”İnsanların sığınma ve diğer uluslararası korunma taleplerini engelleyen böyle bir genel yasak, İngiltere’nin insan hakları ve mülteci hukuku yükümlülükleriyle çelişiyor.” dedi.
Tasarının uluslararası perspektiften çok ciddi yasal endişeleri gündeme getirdiğini de kaydeden Türk, “Bunu emsal almak Avrupa ülkeleri dahil diğer ülkelere cazip gelebilir. Tasarı, uluslararası mülteci ve insan hakları koruma sisteminin tamamı üstünde potansiyel olarak olumsuz bir etki oluşturabilecek sığınmayla ilgili yükümlülüklerin ortadan kaldırılması için endişe verici bir örnek oluşturuyor.” değerlendirmesinde bulundu.


BM Mülteciler Yüksek Komiserliği’nden (UNHCR) yapılan yazılı açıklamada; “Bu sığınmacılara koruma sağlamak yerine, başka bir ülkeye gönderilmeleri için düzenlemeler yapılırken, İngiltere’de alıkonulacaklar. Tasarı kabul edilirse, bir iltica yasağı anlamına gelir. Bu, talepleri ne kadar gerçek ve zorlayıcı olursa olsun, bireysel koşulları dikkate alınmaksızın düzensiz olarak gelenlerin İngiltere’de mülteci koruması arama hakkını ortadan kaldırır. UNHCR, İngiltere hükümeti tarafından bugün Avam Kamarası’na sunulan iltica yasa tasarısından derin bir endişe duyuyor.” ifadesi kullanıldı.


Kabul edilmesi halinde bunun, açık bir şekilde Mülteci Sözleşmesi’nin ihlali anlamına geleceği vurgulanan açıklamada, İngiliz halkının uzun süredir devam eden insani geleneğine de gölge düşüreceği kaydedildi.

Kaynak: UNHCR Twitter

Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.