Yaşlanmayı Geciktiren Önlemler

Daha sağlıklı uzun ömürlü ve dinç yaşamanın sırrı aslında doğru yaşam tarzı ile mümkün olabiliyor. Doğru beslenme, doğru uyku, stresle başedebilme yöntemleri ile yaşlanmayı oldukça geciktirebilmek mümkün. Uzmanların önerileri şöyle;

1.Aktif olun, oturarak çalışma ömrü kısaltıyor, mümkün olduğunca hareket katmaya çalışın hayatınıza, özelliklede masa başı bir işiniz varsa..

2. Yeterli ve ritmik uyku almalısınız. İnsanların %5i 5 saatten az uyku ile dinç kalabiliyor ancak %95i en az 7 saat uyumalıdır aksi taktirde verimliliği, yaşam kalitesi düşüyor. Erken yatıp erken kalkmalı ve aynı ritme adapte olmalısınız. Fazla geç uyanmayın, sabahın erken saatleri vücudu koruyan kortizon için çok önemli saatler, bu saatlerde uyanık olmalısınız.

3. Bol su için. cildin güzelliği ve toksin atımı için oldukça önemli. Özellikle kahvaltıdan bir süre sonra soğuk su için. Metabolizmayı hızlandıracaktır.

4. Dumansız ortamda uyuyun. Sadece sigara içmiyor olmak değil, sigara içilen ortamda bulunmamakta oldukça önemli.

5.Stresle baş etmeyi öğrenin. Stresten kaçamayacağınız bir ortamda yaşıyorsanız bunları hafife almayı öğrenerek, bakış açınızı değiştirme üzerinde egzersizler örneğin meditasyon çalışmaları yapabilirsiniz. Hobi edinerek zihninizi boşaltabilirsiniz.

6.Bol sebze ile beslenin, özellikle brokoli gibi yiyecekler karaciğerleri temizler ve çok önemlidir.

7.Akşam yemeğini en geç 6.30 gibi yemelisiniz. Daha fazla geç yememek gerekiyor.10.30 gibi uykuya geçmek gerekiyor. Yemek yedikten 3 saat sonra uykuya dalınırsa tekrar yemek yeme ihtiyacı duyulmuyor. Ancak bu 3 saatlik süreyi kaçırısak vücut tekrar canlanacak ve tekrar yemek istiyecek, uykuya dalmakta zorlaşacaktır.

8.Hergün uyanınca tartılın ve kilonuzu sürekli kontrol altında tutun.

9.Düzenli egzersiz yapın. Eğer sabah uyanır uyanmaz spor yaparsanız çok daha verimli olacaktır. Sabah aç karnına egzersiz yapılırsa henüz yemek yenmediği için yağ tabakasını enerji olarak kullanacaktır metabolizma. Akşamüstü yapılacak egzersizde ise gün içinde yediği besinin enerjisini kullanacaktır. Dolayısıyla yağların eritilmesi açısından sabah egzersizinin önemini esgeçmeyin. Uyanınca yapılacak 15 dakikalık egzersizin bile büyük bir faydası olacaktır.

10.Kahvaltı muhakkak yapın. Ancak çok yağlı ve şekerli gıdalarla güne başlamak çok sakıncalı. Yulaf ezmesi, tam tahıllı ekmek, yumurta, süt gibi preotein ağırlıklı besinleri tercih edin.

11.Aç karnına alışveriş yapmayın. Tok olduğunuzda alışverişinizde ihtiyacınız olan ve fazla kalorili olmayan yiyeceklere yönelirsiniz.

12.Yemekten kalkarken aşırı tok olarak kalkmayın. Bol bol yoğurt yiyin

13.Besin olarak beynin aradığı şey şeker, puaça gibi gıdalar değildir. Eğer bunlarla beslenirseniz beyin aradığı şeye ulaşamamış olduğu için aramaya devam eder ve dolayısıyla daha fazla yemek yemeye teşvik eder. Sebze, et, balık proteinler ile beslenmeye özen gösterin.

14.Eğer öğün aralarında sürekli atıştırmaya ihtiyaç duyuyorsanız ceviz, badem, fıstık, fındık, kuru üzüm gibi kuruyemişlerle atıştırın. Herzaman yanınızda bulundurun. En fazla bir avuç kadar yemelisiniz.

Yanıt Ver

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.