Yaz İshalinden Korunmanın Yolları

Fotoğraf: İHA
Fotoğraf: İHA

Havaların ısınmasıyla artış yaşanan ishal vakalarından kurtulmanın yolları…

Temmuz ve Ağustos aylarında ishal vakalarında artış yaşandığını kaydeden Dr. Gökhan Akgül, ishalden korunmak için hijyen konusuna dikkat çekti.
Sebze ve meyvenin bol tüketildiğini anlatan Dr. Akgül, “Sebze, meyve su tüketirken hijyene dikkat edilmeli. İyi yıkanmayan sebze ve meyveler ishale davetiye çıkartıyor. Sebze ve meyveleri bol su ile yıkamalı, el hijyenine de dikkat etmeliyiz. Ellerimizi en az 20-30 saniye sabunlamalı ve ishalken çocuk ve yaşlılarda sıvı ve tuz alımını artırmalıyız” dedi.

“SICAK ÇARPMASI VAKALARINDA ARTIŞ VAR”
İçerisinde bulunduğumuz yaz aylarında sıcaklık ve nem oranlarında artış yaşandığına dikkat çeken Dr. Akgül, bu durumun özellikle kalp ve tansiyon hastaları ile yaşlılar açısından risk oluşturduğunu söyledi.

Hastanelerinin kliniklerine gelen hastalarda sıcak çarpması şikayetiyle gelenlerde bir artış olduğunu vurgulayan Dr. Akgül, “Kalp, tansiyon ve şeker hastalarının sabah 10.00 ile 17.00 arasında dışarı çıkmalarını önermiyoruz. Mümkünse sıcak günlerde evde, klimalı veya serin bir ortamda oturup, bol sıvı tüketsinler” diye konuştu.

“GÜNEŞLENİRKEN SICAK İÇECEK TÜKETMEYİN”
Öğle saatlerinde güneş çarpmalarına karşı dikkatli olunması gerektiğini de açıklayan Dr. Akgül, hem güneş çarpmasından hem de güneşin zararlı ışınlarından korunmak amacıyla sabah saatlerinde ya da saat 17.00’den sonra denize girmeyi önerdiklerini söyledi.

Güneşlenirken çay, kahve gibi sıcak içecekler tüketilmemesi konusunda da uyarıda bulunan Dr. Gökhan Akgül, soğuk, serinletici (soğuk çay, limonata, su) içeceklerin tüketilmesi önerisinde bulundu.

Yaşlıların ve alzheimer hastalarının yaz aylarında sıvı alımı açısından dikkatli bir şekilde takip edilmesi gerektiğini anlatan Dr. Akgül sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yaşlılıkta susama hissi azalır. Yaşlıların görebilecekleri yerlere su şişesi koyarak onların su içmelerini sağlamalıyız. Demans ve alzheimerlı hastalar susadığını hissedemeyebiliyor. Yakınlarının sıvı alımı konusunda onları uyarmaları, gerekiyorsa su içirmeleri gerekiyor.”

İHA

Yanıt Ver

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.