Magnezyum Demans Riskini Azaltabilir
Günlük olarak lahana, bitter çikolata, fındık ve avokado gibi magnezyum açısından zengin yiyecekler yemek, daha iyi beyin sağlığına yol açabilir ve demans riskini azaltabilir. Demans ya da bunama, Avustralya’da ikinci önde gelen ve dünyada yedinci büyük ölüm nedenidir.
Avustralya Ulusal Üniversitesi’ndeki (Australian National University – ANU) bilim adamları tarafından, Birleşik Krallık’ta yaşayan ve yaşları 40 ila 73 arasında değişen 6.000’den fazla katılımcı üzerinde bir araştırma yapıldı.
Her gün 550 miligramın üzerinde magnezyum tüketen insanların, günde yaklaşık 350 miligram düzenli magnezyum tüketen birine kıyasla, 55 yaşına geldiklerinde beyin yaşının yaklaşık bir yıl daha genç olduğu bulundu.
Araştırma ekibi, aşağıdakiler gibi magnezyum açısından zengin gıdalara odaklandı:
- Somon, ton balığı ve uskumru gibi yağlı balıklar,
- Şalgam ve hardal gibi yapraklı yeşillikler,
- Kakao, kabak çekirdeği, ay çekirdeği ve chia tohumu gibi tohumlar,
- Brezilya fıstığı, kaju fıstığı ve yer fıstığı gibi kuruyemişler,
- Mercimek, nohut ve siyah fasulye gibi taneli tahıllar,
- Kepekli tahıllar.
Önde Gelen Ölüm Nedenleri
Demanstan ölen insan sayısı artıyor ve Avustralya’da kadınların birinci ölüm nedeni demans.
Demansın tedavisi olmadığı ve son 30 yılda başarılı bir ilaç tedavisi geliştirilemediği için, araştırma ekibi demansı önleme konusuna daha fazla dikkat çekmeye çalıştı.
Araştırmacılar, 40’lı yaşlara gelindiğinde beyni bilişsel gerileme ve hastalıklardan korumak için, genç yaştan itibaren magnezyum alımını artırmayı önerdiler.
Alateeq “Çalışmaya göre, daha yüksek magnezyum alımı, yaşlanma sürecinde daha erken nörokorumaya katkıda bulunabiliyor. Ayrıca önleyici etkileri de 40’lı yaşlarda veya daha önce başlayabiliyor” dedi.
“Artırılmış magnezyum alımının, kadınlara erkeklerden daha fazla nörokoruma etkileri sağladığı görüldü. Kadınlara faydasının da menopoz sonrası dönemde, menopoz öncesi döneme göre daha fazla olduğu tespit edildi. Bunun nedeni magnezyumun anti-enflamatuar etkisi olabilir.”
Çalışma, 10 Mart 2023 tarihinde European Journal of Nutrition’da yayınlandı.
Yazan: Jessie Zhang, The Epoch Times
Çeviren: Hatice Atmaca, Epoch Times Türkiye
Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.