Neredeyse Tüm Enfeksiyonları Teşhis Edebilen Test
Bilim insanları neredeyse tüm enfeksiyonları teşhis edebilen bir test geliştirdi.
Yeni bir genom testi, tek bir analizle birden fazla patojeni tespit edebiliyor. Böylece, hastalıkların daha hızlı ve daha doğru teşhisi mümkün olabilecek.
Araştırmacılar, insan vücudundaki hemen hemen her bulaşıcı patojeni teşhis edebilen bir genom testi geliştirdiler.
Kaliforniya Üniversitesi-San Francisco’da (UCSF) on yıl süren araştırmanın sonuçları 12 Kasım’da Nature Medicine’da yayımlandı. Makaleye göre test, nörolojik enfeksiyonların teşhisinde yüzde 86’lık bir başarı oranı gösteriyor.
Ayrıca aynı gün Nature Communications’da yayınlanan bir makale daha var. Makaleye göre bu test, solunum yolu virüslerini tespit etmede yüzde 90’ın üzerinde doğruluk gösteriyor. Mevcutta uygulanan altın standart tanı testleri, polimeraz zincir reaksiyonu (PCR) testi olarak biliniyor.
ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), yeni testi yakın zamanda onayladı. Bu test, menenjit ve ensefalit gibi nörolojik enfeksiyonların tedavisine önemli katkılar sağlama potansiyeline sahip. Ayrıca yeni viral pandemi tehditlerinin tespitini de hızlandırabilecek.
Teknoloji Nasıl Çalışıyor
Diğer testlerin çoğu bir seferde yalnızca bir veya birkaç patojeni tespit edebiliyor. Ancak bu yeni test, bir numunedeki genetik materyali analiz ederek, mevcut tüm patojenleri tespit edebiliyor.
Ayrıca bu test ile hastalığın şiddetini de tahmin etmek mümkün. Üstelik hedef patojeni hızla daraltmak için numunedeki çeşitli patojenlerin miktarını da ölçebiliyor.
Teknoloji ilk olarak, beyin ve omuriliği çevreleyen sıvı olan beyin omurilik sıvısını (BOS), metagenomik yeni nesil dizileme (mNGS) adı verilen güçlü bir genom dizileme tekniği kullanarak analiz etmek için geliştirildi. Hem UCSF’de hem de ABD’deki diğer hastanelerde, açıklanamayan nörolojik semptomlar yaşayan binlerce hastada uygulandı.
Nature Communications dergisindeki makalede araştırmacılar, solunum sıvısında zatürreye neden olan patojenleri nasıl tespit ettiklerini anlattılar. Bunun için mNGS sürecini nasıl otomatikleştirdiklerini açıkladılar.
Tek Testle Her Şeyi Kapsayan Bir Çözüm
Bu yenilik, nadir veya bilinmeyen patojenler nedeniyle teşhis konulamayan nörolojik hastalıklar için önemli olabilir. Bilindiği gibi tanıdaki gecikmeler tedavi sonuçlarını ciddi şekilde etkileyebiliyor.
Dr. Charles Chiu, UCSF’de tıbbi laboratuvar ve bulaşıcı hastalıklar profesörü ve çalışmanın kıdemli yazarıdır. Chiu bir basın açıklamasında “Teknolojimiz, düşündüğünüzden daha basit” dedi. “Birden fazla testi tek bir testle birleştirdik. Böylece enfeksiyonları teşhis ve tedavi etme sürecinde en çok zaman alan tahmin işini ortadan kaldırdık.”
Neredeyse tüm enfeksiyonları teşhis edebilen yeni test, tanıtıldığı günden bu yana, dünyada gerçek bir etki yarattı. ABD Wisconsin’de dikkat çekici bir vaka gerçekleşti. Genç bir çocuğun enfeksiyonu teşhis edilemiyordu ve test hızlı sonuçlar üreterek sorunun çözülmesine yardımcı oldu.
UCSF ekibi 2016 ile 2023 yılları arasında yaklaşık 5.000 BOS örneğini analiz etti. Yeni test örneklerin %14’ünden fazlasının enfekte olduğunu tespit etti. Ayrıca patojenleri %86 oranında teşhis etti.
Chiu basın açıklamasında “mNGS testimiz nörolojik enfeksiyonlarda diğer tüm testlerden daha iyi performans gösteriyor” dedi.
Beklenen Gelişmeler
Özellikle solunum testleri alanında teknoloji gelişimi devam ediyor.
Mevcut CSF testi 100’den fazla adım içeriyor ve tamamlanması iki ila yedi gün sürüyor. Bunun yanı sıra yeni solunum testi çok daha hızlı sonuçlar hedefliyor. Chiu “Tüm süreci 12 ila 24 saat içinde tamamlayıp sonuç almak amacıyla yola çıktık” dedi.
Her iki çalışmanın bulguları mNGS testinin, solunum yolu hastalıklarını teşhis edebilen bir test olabileceğini gösteriyor. Virüs listesine, COVID-19’a neden olan SARS-CoV-2 gibi pandemiye neden olma potansiyeline sahip virüsler de dâhil. Üstelik yeni test, örnek üzerinde az miktarda virüs olsa bile, yaklaşık bir günde sonuç veriyor.
CSF ve solunum mNGS testleri yakın zamanda FDA’dan çığır açan cihaz onayı almıştı. Bu onay üreticilerin, cihazın pazara sunulmadan önceki inceleme aşamasında ortaya çıkan sorunları ele almak için, FDA uzmanlarıyla birlikte çalışmasına olanak tanıyor.
Yazan: George Citroner, The Epoch Times
Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.